ISPRAVKA ŠVAJCARSKA OBAVEŠTAJNA SLUŽBA: Ograđujemo se od pisanja Novosti o izveštaju FIS-a!
Foto: Printscreen/ Youtube

propaganda u ratu u bivšoj jugoslaviji

ISPRAVKA ŠVAJCARSKA OBAVEŠTAJNA SLUŽBA: Ograđujemo se od pisanja Novosti o izveštaju FIS-a!

Politika -

Švajcarska obaveštajna federalna služba ogradila se o pisanju Novosti koje se u članku o propagandi tokom rata u Jugoslaviji pozivaju na navodne izveštaje ove službe.

U pomenutom tekstu se ističe da se u jednom od dokumenata navodi da su SAD u ratu u bivšoj Jugoslaviji koristile iste one paravojne snage uz pomoć kojih su prethodno ratovale protiv Sovjetskog Saveza u Avganistanu. FIS međutim navodi da takav njihov dokument ne postoji.

"Demantujemo da je sadržaj ovih tekstova baziran na bilo kom obaveštajnom izveštaju i distanciramo se od njega“, navode iz švajcarske obaveštajne službe. Takođe navode i da im je sajt koji se navodi kao izvor Swiss Propaganda Research „poznat po sumnjivom izveštavanju“.

Kako stoji u prenetom tekstu Novosti, snage korišćene u ratu u bivšoj Jugoslaviji će kasnije poneti ime islamističke terorističke mreže Al Kaide, a na istim temeljima su se kasnije razvile i ostale terorističke organizacije militantnih muslimana, kao što je Islamska država, navodi se.

Dodaje se da su politička i medijska propaganda, koji su služili kao okvir za rasparčavanje bivše Jugoslavije, u međuvremenu dobro istraženi.

Ono što situaciju razlikuje od, recimo, rata u Iraku, jeste činjenica da brojni mediji i komentatori do danas nastoje da odbrane tadašnje zvanične verzije o okolnostima pod kojima se odvijao rat u bivšoj Jugoslaviji.

U navodnim dokumentima se, između ostalog, podseća i na slučaj masakra na sarajevskoj pijaci "Markale", za koji su prvobitno bile optužene snage bosanskih Srba, dok su kasnije u tom, kao i u nekim narednim slučajevima, oficiri misije UN u Bosni zaključili da su zločin najverovatnije sprovele bosanske vojne snage prema sopstvenom stanovništvu.

Dalje se ukazuje na to da se u ratnoj strategiji ovaj zahvat naziva "napadom pod lažnom zastavom".

Takođe se navodi spisak propagandnih primera, kojima su mediji stvarali okvir za rat u Jugoslaviji i kojima su duboko uticali na javno mnjenje o suštini i karakteru tog sukoba.

Pod takvim primerima pominju se "srpski logor smrti Trnopolje", "Markale", kao i Srebrenica, za koju se navodi da je "najtužniji vrhunac rata u Bosni".

(Kurir.rs/Tanjug/Večernje novosti)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track