EPISKOP BUDIMLJANSKO-NIKŠIĆKI JOANIKIJE UPOZORAVA: Na Kosmetu će otimati srpske svetinje po  MILOVOM MODELU!
Foto: Profimedia, Dado Đilas

Strašno

EPISKOP BUDIMLJANSKO-NIKŠIĆKI JOANIKIJE UPOZORAVA: Na Kosmetu će otimati srpske svetinje po MILOVOM MODELU!

Politika -

Opasno: Albanci na Kosovu i Metohiji spremili su isti tretman za SPC preko zakona o kulturnim dobrima sa ciljem da se srpske crkve i manastiri prepišu na tzv. državu Kosovo, ukazuje Joanikije

Albanci na Kosovu i Metohiji pripremili su isti scenario po ugledu na Crnu Goru kako bi preko zakona o kulturnim dobrima otimali manastire i svetinje Srpske pravoslavne crkve na tim prostorima, upozorio je episkop budimljansko-nikšićki Joanikije!

Vladika Joanikije poručio je da ne možemo dozvoliti da nam se otimaju svetinje.

Licemerje

- Licemerje je kada oni kažu: „Samo mi da prepišemo na nas, a vi služite i dalje.“ Albanci na Kosovu i Metohiji su pripremali isti takav tretman za SPC preko zakona o kulturnim dobrima. Praktično isti paragraf stoji i u jednom i u drugom zakonu. Crkve i manastiri kao kulturna dobra pripadaju državi. Nisu oni to sproveli, ali otprilike je cilj da prvo to sprovede Crna Gora, pa onda na takav način da se napravi usluga Albancima, da i oni sve srpske crkve i manastire na Kosovu i Metohiji prepišu na tzv. državu Kosovo, koju Crna Gora priznaje - ukazao je nedavno vladika Joanikije na javnoj tribini o sramnom Predlogu zakona o slobodi veroispovesti u Crnoj Gori, koji preti otimanjem 650 hramova SPC u toj zemlji.

Član Odbora za Kosovo i Metohiju Skupštine Srbije Miodrag Linta kaže za Kurir da sigurno postoje namere albanskih separatista da se scenario koji sprovodi režim Mila Đukanovića u Crnoj Gori primeni i na Kosovu i Metohiji, odnosno da se donese zakon kojim bi se oduzela imovina SPC na KiM. - Zbog toga je veoma važno da kao država upoznamo s tim međunarodnu javnost i da insistiramo na poštovanju i temelju ljudskih prava Srba u Crnoj Gori, da činimo sve što možemo da se spreči donošenje ovog skandaloznog i pre svega anticivilizacijskog zakona - istakao je Linta.

Poslanici Crne Gore danas bi trebalo da glasaju o usvajanju sramnog Zakona o slobodi veroispovesti, koji je naišao na burne reakcije vernika i sveštenstva SPC, kao i pojedinih crnogorskih poslanika. Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije je uoči današnje sednice parlamenta uputio otvoreno pismo državnom vrhu Crne Gore i svim poslanicima i pozvao ih da ne glasaju za pomenuti zakon.

Konfiskacija

- Ukoliko zakon bude usvojen u predloženom tekstu, on u 21. veku uvodi pravni partikularizam, pravnu likvidaciju stečenog i sudski potvrđenog pravnog subjektiviteta naše crkve i konfiskaciju crkvene sakralne i ostale nepokretne imovine u ad hok diskriminatornom postupku - istakao je Amfilohije i dodao da vlada nije iskazala spremnost ni volju da MCP obezbedi temeljni ugovor sa istim obimom prava i obaveza koje imaju druge verske zajednice.

Mitropolit je izrazio nadu da poslanici neće podržati vladin predlog zakona, koji, kako ističe, grubo diskriminiše eparhije SPC.

Aleksandar Vučić

SPC JEDINA KANONSKA

foto: Zorana Jevtić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da, povodom Zakona o slobodi veroispovesti u Crnoj Gori, nema pravo da se meša na direktan način na nešto što se događa u drugoj zemlji, ali je istakao da je SPC jedina kanonski priznata crkva. Upitan ima li nade za Srbe i našu crkvu u Crnoj Gori, da li će sporni predlog zakona biti povučen i šta nas čeka ako bude donet“, predsednik je kazao da je na najbolji mogući način, ljudski, prišao predsedniku Crne Gore Milu Đukanoviću i izneo mu svoje brige povodom tog zakona. Podsetio je da mora da vodi računa o tome da poštuje prava druge države, ali, s druge strane, i da pokaže uvek brigu prema opstanku srpskog naroda i SPC.

Milorad Dodik

ISTORIJSKA GREŠKA

foto: Marina Lopičić

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik apelovao je na crnogorske poslanike da ne usvoje zakon: - Usvajanjem takvog zakona Crna Gora bi usvojila akt neprijateljstva prema srpskom narodu, vernicima, SPC i njenim svetinjama koje su vekovima odolevale svim okupatorima, a koje su Crnogorci časno branili i odbranili. Apelujem na savest poslanika da ne naprave istorijsku grešku zbog kojih bi se mogla stideti buduća pokoljenja i koja bi mogla naneti štetu Crkvi sa nesagledivim posledicama.

Milo Đukanović

NEMA POVLAČENJA ZAKONA

foto: Tanjug Printscreen

.: Predsednik Crne Gore Milo Đukanović poručio je da Predlog zakona o slobodi veroispovesti neće biti povučen. Istakao je da se na tom dokumentu radi od 2014. godine i da nisu nikoga zaobišli u proceduri, a ukoliko blagovremeno budu podneti amandmani na taj zakon, oni će biti razmotreni. Đukanović je rekao i da je „Crnogorska pravoslavna crkva starija od savremene Crne Gore i da postoji od ranog 15. veka. On je kazao da je razgovarao s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, između ostalog i o ovom pitanju, ali da nije bilo prilike za detaljniju razmenu argumenata. On veruje da tenzije oko zakona ne mogu otići toliko daleko da bi bila ugrožena stabilnost zemlje“.

Košarkaš Nikola Mirotić

PODRŠKA SVEŠTENSTVU SPC

foto: Printskrin

.: Nikola Mirotić, španski košarkaš poreklom iz Crne Gore, podržao je vladike i sveštenstvo SPC u borbi za odbranu svetinja. On je na svom Instagram profilu podelio fotografiju vladika i sveštenstva posle litije ispred Hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici. Mirotić je letos tokom posete Crnoj Gori potpisao i peticiju protiv ovog sramnog zakona o slobodi veroispovesti.

Kurir.rs/ Mina Branković Foto: Profimedia, Dado Đilas

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track