Jugović ocenio ekspoze nepismenim, oštar odgovor Dačića

Jugović ocenio ekspoze nepismenim, oštar odgovor Dačića

Politika -
Citirajući delove ekpozea, Jugović je rekao da je mandatar zaboravio da kaže da su se tajkuni obogatili, koristeći političke veze 1990-tih godina i "Miloševićev šinjel" kako bi zavladali Srbijom

BEOGRAD - Šef Poslaničke grupe Srpskog pokreta obnove-Demohrišćanske stranke Srbije Aleksandar Jugović ocenio je večeras da je ekspoze mandatara pisan "zbrda zdola" i da niko u vladajućoj koaliciji, pa čak ni Ivica Dačić, nije imao snage da kaže šta je pravi uzrok propadanja Srbije i zašto je država u ovakvoj situaciji. Zaboravlja se period kroz koji smo prošli i ko su bili akteri političkih dešavanja devedesetih godina 20. veka, rekao je Jugović.

Citirajući delove ekpozea, Jugović je rekao da je mandatar zaboravio da kaže da su se tajkuni obogatili, koristeći političke veze 1990-tih godina i "Miloševićev šinjel" kako bi zavladali Srbijom. Novi Vladu činiće stranke različitih politčkih uverenja i ne znam kako onim strankama desnice ne smeta društvo jednakih šansi, rekao je Jugović u parlamentu, napominjući da je ekspoze "nepismena bajka".

Srbija se nalazi u lošem stanju i jedan od budućih ministara je rekao da je budžet prazan, ali je šteta što to nije rekao u kampanji, "verovatno jer se čuvao za neku drugu koaliciju", rekao je Jugović i upitao da li će ljudi u septembru primiti penzije i plate.

Ova Vlada je ukinula ministarstvo za ljudska i manjinska prava, a ima ministra bez portfelja. Čime će se on baviti, upitao je Jugović. Šta znači otvoriće se dosijea, ako to ne ugrožava bezbednost zemlje? Sve zemlje bivšeg kominističkog režima su otvorile dosijea, pa nisu pali državni sistemi. Problem je da se ne dogodi slučaj kao u Bugarskoj kada se otkrilo ko je sve bio deo službe državne bezbednosti, upozorio je Jugović.

On je dodao da nikada nije video nijednog člana SPS da je došao na mesto gde je ubijen novinar Slavko Ćuruvija i kaže šta je učinjeno da se procesuiraju za politička ubistva. Postoji namera da se napadnu devizne rezerve zemlje i da se ponovo vratimo u vreme devedesetih godina. Nadam se da će uslediti otpor građana, stranaka, ali i Međunarodnog monetarnog fonda, rekao je Jugović. Svaka vlast kvari, a apsolutna kvari apsolutno i zato ne shvatam zašto su i skupštinski odbori u rukama vlasti, rekao je Jugović.

Mandatar Ivica Dačić je, replicirajući Jugoviću, rekao da ne vidi nikakvo moralno pravo da SPO deli lekcije o pismenosti i nepismenosti. Dačić je, osvrćući se na komentare od odgovornisti socijalista za devedesete, rekao da niko nije bezgrešan, pa ni Vuk Drašković koji je bio u vlasti zajedno sa Socijalističkom partijom Srbije 1999. godine, a zajedno je sa socijalistima i smenio Zorana Đinđića sa pozicije gradonačelnika Beograda. Kako vas nije sramota da tako govorite? Dokle više. Šta smo mi sve uradili za vas, dokle da vam služimo kao bokserska vreća? Udarajte, udarajte, rekao je Dačić. Ja nikome ne pretim. To što vi niste našli kosti Draže Mihailpovića na Adi Ciganliji, nisam vam ja kriv, rekao je Dačić.

On je pozvao Jugovića da bude korektan i vodi računa koje izraze upotrebljeva."Ovo je Skupština Srbije, uz pravo na različito mišljenje. Vaš predsednik Vuk Drašković na guslarskoj večeri govori da su izdali sa njegovih skuta. Što ste otišli sa Tadićeve liste? Ja nisam bio na njegovoj listi", rekao je Dačić. Mi smo vam omogućili da budete četiri godina na vlasti, u upravnim odborima, dodao je on.

Dačić je izjavio i da će odmah sutra glasati za otvaranje dosijea, podsećajući da je to učinio kao predsednik Odbora za bezbednost 2007. godine. Socijalisti su pali sa vlasti 2000. godine, pitajte vašeg lidera i njegovu suprugu sa kim su imali najbolju saradnju proteklih godina, istakao je Dačić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track