MINISTAR VULIN: Neutralnost je temeljna orijentacija Srbije, NEĆEMO UČESTVOVATI U SUKOBIMA VELIKIH!
Foto: Beta

skupština srbije

MINISTAR VULIN: Neutralnost je temeljna orijentacija Srbije, NEĆEMO UČESTVOVATI U SUKOBIMA VELIKIH!

Politika -

Za više od tri sata rasprave o amandmanima na Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o vojsci, poslanici Skupštine Srbije nisu razmotrili ni prvi amandman koji je predložila Srpska radikalna stranka.

Lider SRS, Vojislav Šešelj, rekao je da se "vlast stalno hvali isticanjem neutralne politike, a Srbiji niko još nije garantovao taj status".

"Ne vredi neutralnost koju niko nije priznao. Jugoslavija je 1941. godine proglasila da je Beograd otvoreni grad i nije ga branila, ali to nije sprečilo Hitlera da ga bombarduje", rekao je Šešelj.

foto: Zorana Jevtić

On je poručio da "perspektiva Srbije treba da bude savez s Rusijom i Belorusijom, odnosno ODKB, kao i ulazak u Evroazisku uniju".

Ministar odbrane Aleksandar Vulin odgovorio je da je "neutralnost temeljna orijentacija Srbije" i da znači: "Nećemo učestvovati u sukobima velikih".

Vulin je dodao da predsednik Srbije Aleksandar Vučić posle svakog sastanka s predsednicima Rusije i Kine, Vladimirom Putinom i Si Djipingom, "naidje na burne reakcije Zapada" i da je Vučić "jedini političar u Evropi koji je imao hrabrosti da kaže da neće uvesti sankcije Rusiji".

Ministar je ponovio da će Vojska Srbije s Vojskom Belorusijom iduće godine imati "36 zajedničkih aktivnosti" i prvu vežbu sa Armijom Kine.

"Šta će nam kancelarija NATO u Generalštabu? Zašto nemamo kancelariju ODKB-a? Zašto NATO ima sve privilegije, a još nije rešen status ruskog centra za humanitarne intervencije u Nišu?", pitao je Šešelj.

Odgovorio mu je Aleksandar Martinović u ime Srpske napredne stranke rekavši da je "legitimno zalaganje Šešelja i SRS da budu deo jednog bloka, ali da je većinsko raspoloženje gradjana da Srbija bude vojno neutralna".

U nastavku su Martinović i Šešelj raspravljali o odnosima Srbije i Rusije u 19. veku, o Prvom svetskom ratu, o ulozi četnika u oba rata, o Topličkom ustanku, o memoarima Milana Stojadinovića ali i Vladimira Dedijera.

Na dnevnom redu je rasprava o 27 amandmana na izmene i dopune Zakona o vojsci, a Vlada i nadležni odbor za sada nisu prihvatili ni jedan amandman.

Glasanje o paketu vojnih zakona i drugih propisa o odbrani se očekuje sutra.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track