Najnovije vesti

TANJA FAJON O UPADU BOŠKA U SKUPŠTINU: Takvi sukobi šalju pogrešnu sliku o Srbiji, parlament je mesto za dijalog
Foto: Beta/Miloš Miškov

pratiće izbore u srbiji 2020.

TANJA FAJON O UPADU BOŠKA U SKUPŠTINU: Takvi sukobi šalju pogrešnu sliku o Srbiji, parlament je mesto za dijalog

Politika

Istražujemo moguću zajedničku misiju sa komesarom za proširenje Oliverom Varheljijem i dolazak u Beograd uoči rezolucije Evropskog parlamenta o Srbiji na februarskom plenarnom zasedanju, najavljuje u prazničnom intervjuu za "Blic" Tanja Fajon, šefica Odbora Evropskog parlamenta za stabilizaciju i pridruživanje Srbije EU.

"Održali smo sastanak sa Varheljijem u decembru i upoznali ga sa poslednjim krugom dijaloga u Beogradu. Zajedno sa izvestiocem za Srbiju, gospodinom Bilčikom, doći ćemo samo ako postoji obostrani interes", rekla je Fajon na pitanje o novoj rundi dijaloga.

Ona je dodala da Odbor ne kaže da će biti nove runde dijaloga biti, već da ostaje u pripravnosti, spreman da ponude pomoć kao odgovor na razvoj događaja u Srbiji u januaru ili februaru 2020.

Prema njenim rečima činjenica da je EP bio uključen u tri kruga dijaloga dokazuje da u duboko polarizovanoj atmosferi uoči parlamentarnih izbora 2020. godine, sa delom opozicije koji bojkotuje parlamentarne izbore, postoji ozbiljna zabrinutost zbog uslova za održavanje izbora.

Da Fajon pomno prati sve što se dešava u Srbiji svedoči i to što za Blic kaže da žali zbog sukoba opozicionih poslanika, lidera Dveri Boška Obradovića i Ivana Kostića sa šefom SNS u Skupštini. Naglašava da takvi sukobi šalju pogrešnu sliku o Srbiji.

Kaže i da je parlament mesto za dijalog, a ne ulice.

"Moglo bi biti lakše da se SzS konstruktivno angažovao i iskoristio priliku da doprinese poboljšanju izbornih uslova, posebno u oblastima za koje su tražili promenu", kaže Fajon.

Na pitanje da li bojkot može da naruši legitimitet izbora u Srbiji, Fajon je ponovila da žali što SzS ostaje pri stavu o bojkotu.

"Nastavićemo sa nadgledanjem sprovodenja svih obaveza i zadržaćemo pozitivan nivo pritiska na sve zainteresovane strane, Vladu, parlament i relevantne institucije da daju konkretne rezultate, među njima poboljšanje rada oštro kritikovanog REM, kreiranje Nadzornog odbora za posmatranje izborne kampanje i tela koja se tiču izbora i sprovođenje izmena na osnovu amandmana četiri zakona (uključujući finansijske političke aktivnosti, Agencije za borbu protiv korupcije i o javnim preduzećima)", istakla je Fajon.

Ona je takođe izrazila očekivanje da će se osnovati Delegacija za posmatranje izbora u EP koja će kao deo Međunarodne posmatračke misije ODIHR posmatrati predstojeće parlamentarne izbore.

Upitana o politici proširenja EU, Fajon je rekla da je "EU talac Francuske" i da je najoštrije osudila odluku te zemlje da se proširenje stopira, ali i da je proces proširenja u toku, odnosno d anikad nije prestao.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...