Završena desetosatna rasrava o vladi, glasanje u podne
Foto: KURIR

do pet ujutru

Završena desetosatna rasrava o vladi, glasanje u podne

Politika -
Dačić je u ekspozeu poručio da je osnovni cilj Vlade koju će voditi da ojača temelj Srbije, pokrene i zaposli zemlju, postigne ekonomski preporod i ubrza evropske integracije

BEOGRAD - Poslanici Skupštine Srbije završili su rano jutros raspravu o izboru nove vlade, o kojoj će se izjasniti danas u podne, posle čega bi članovi kabineta Ivice Dačića trebalo da polože zakletvu. Srbija će tako novu vladu dobiti 82 dana nakon republičkih izbora, 30 dana od kako je lider socijalista Ivica Dačić dobio mandat od predsednika Srbije Tomislava Nikolića i 32 dana pre isticanja zakonskog roka za njeno formiranje.

Dačićeva vlada biće 12 od uvođenja višestranačja 1990. godine. Skupštinska rasprava o novoj vladi, nakon što je Dačić jedan sat izlagao ekspoze, odnosno predstavljao sastav i program buduće vlade, trajala je deset sati, do skoro pet sati ujutru, a u njoj su poslanici DS, LDP, LSV, SPO, DS S i SVM najavili da neće glasati za predloženi kabinet.

Dačić je u ekspozeu poručio da je osnovni cilj Vlade koju će voditi da ojača temelj Srbije, pokrene i zaposli zemlju, postigne ekonomski preporod i ubrza evropske integracije. Dačić je istakao da ne želi da se bavi podelama, već da okupi i ujedini najumnije ljudi i ideje u interesu Srbije. "Ne želim i neću da se bavim podelama, bilo aktuelnim, bilo onima iz devedesetih godina, niti rascepima u periodu komunizma, ni podelom na partizane i četnike, ne zanimaju me dinastičke podele, niti podele na starosedeoce i došljake, na građanske ili nacionalne struje, niti podele na osnovu nacionalne pripadnosti ili verskog opredeljenja", kazao je Dačić.

Novoj vladi će mandat početi od momenta polaganja zakletve, koja glasi: “Zaklinjem se na odanost Republici Srbiji i svojom čašću obavezujem da ću poštovati Ustav i zakon, da ću dužnost člana Vlade vršiti savesno, odgovorno i predano i biti posvećen očuvanju Kosova i Metohije unutar Republike Srbije". Nova vlada imaće 17 ministarstava, a za obavljanje poslova od značaja za Kosovo i Metohiju, ljudska i manjinska prava, crkve i verske i zajednice i dijasporu biće osnovane posebne službe.

Dačić će biti premijer i ministar unutrašnjih poslova, Aleksandar Vučić iz SNS potpredsednik za odbranu, bezbednost i borbu protiv korupcije i kriminala i ministar, potpredsednik za EU integracije Suzana Grubješić (URS), potpredsednik i ministar rada i socijalne politike Jovan Krkobabić (PUPS), dok je mesto potpredsednika i ministra spoljne i unutrašnje trgovine, telekomunikacija i informaciono društvo pripalo Rasimu Ljajiću (SDPS).

Ministri iz SNS biće i Nikola Selaković (pravda i državna uprava), Zorana Mihajlović (ministar energetike, razvoja i zaštite životne sredine), Milan Bačević (rudarstvo, prirodni resursi i prostorno planiranje), Goran Knežević (poljoprivreda, šumarstvo I vodoprivreda) i Bratislav Petković (kulture i informisanje). Ministar spoljnih poslova biće Ivan Mrkić, omladine I sporta sahistkinja Alisa Marić, Velimir Ilić će voditi ministarstvo za građevinu i urbanizam, zdravlja Slavica Đukić Dejanović, saobraćaja Milutin Mrkonjić i prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Žarko Obradović. Ministar finansija i privrede biće lider URS Mlađan Dinkić, a regionalnog razvoja, državne uprave i lokalne samouprave Verica Kalanović, dok će Sulejman Ugljanin biti ministar bez portfelja zadužen za Kancelariju za održivi razvoj.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track