DRECUN: Režim u CG otima imovinu SPC i ne može da opstane bez stalnog stvaranja kriza
Foto: Stefan Jokić

Predsednik skupštinskog Odbora za Kosovu i Metohiju

DRECUN: Režim u CG otima imovinu SPC i ne može da opstane bez stalnog stvaranja kriza

Politika -

BEOGRAD - Predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun rekao je danas da crnogorski režim ne može da opstane bez stalnog stvaranja kriza i imaginarnih neprijatelja u vidu države Srbije i Srpske pravoslavne crkve (SPC).

"Režim predsednika Crne Gore Mila Đukanovića svesno je isplanirao otimanje imovine Srpske pravoslavne crkve donošenjem Zakona o slobodi veroispovesti", rekao je Drecun na TV Pink.

On je istakao da Srbija i Srpska pravoslavna crkva treba da iskoriste sve pravne mehanizme kako bi se pred Ustavnim sudom Crne Gore osporio doneti zakon, kao i da se ospori i pred međunarodnim institucijama.

"Ovo je zapravo pokušaj pravne pripreme terena za oduzimanje imovine, i pokušaj da se deo te imovine prebaci na izmišljenu crnogorsku crkvu", kaže Drecun.

Drecun ocenjuje da režim u Crnoj Gori pokušava da diskredituje i obespravi srpski narod, SPC i državu Srbiju izazivanjem permanentne krize a kako bi tamošnji režim zaštitio svoje lične interese.

Predsednik Odbora za KiM kaže da je potrebno celu situaciju sagledati i u kontekstu nedavnih izjava američkih zvaničnika i ocenio da je situacija u Crnoj Gori, zapravo, takozvano hibridno ratovanje.

U tom smislu, smatra da će u narednom periodu Crna Gora i Severna Makedonija biti glavni centri NATO za izazivanje hibridnih ratova protiv Rusije i Kine u ovom delu sveta.

Kaže da su se ovaj vid hibridnog ratovanja uključili i stručnjaci iz Sjedinjenih Američkih Država.

Milo Đukanović, prema rečima Drecuna, ne može da dobije naredne izbore u Crnoj Gori ako ne posvađa građane u toj zemlji izmišljajući opasnost i to da neko spolja ugrožava Crnu Goru.

Drecun je rekao da je uveliko u toku proces iseljavanja Srba iz Crne Gore i da se o tome malo govori, kao i da je ekonomski položaj Srba u Crnoj Gori veoma težak.

Direktor Centra za društvenu stabilnost Ognjen Karanović kaže da Đukanovićev režim namerno pokušava da pred izbore u toj zemlji pomeri fokus sa stvarnih svakodnevnih problema građana na izmišljene teme o ugrožavanju crnogorskog identiteta i državnosti.

Nakon 30 i više godina Đukanovićevog režima u Crnoj Gori, kaže Karanović, tamošnja vlast više nema šta da ponudi svojim biračima.

Ocenio je da je stanje ekonomije u Crnoj Gori veoma teško i navodi da je javni dug te zemlje 85 odsto sa projekcijom da u narednom periodu, kako je rekao, dostigne 90 procenata BDP.

(Kurir.rs/Tanjug/TV Pink)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track