CRNOGORCI SPREMILI KLOPKU ZA SRPSKU CRKVU: Totalno ludilo! Milo traži matični broj Svetog Save!
Foto: Shutterstock, EPA / Boris Pejović

Nečuveno

CRNOGORCI SPREMILI KLOPKU ZA SRPSKU CRKVU: Totalno ludilo! Milo traži matični broj Svetog Save!

Politika -

Koliko je crnogorski Zakon o slobodi veroispovesti apsurdan i koliko udara na Srpsku pravoslavnu crkvu (SPC), pokazuju i njegovi uslovi za registraciju neke verske zajednice. Naime, crnogorske vlasti traže podatke o osnivaču, prebivalište, odluku o osnivanju, što bi u slučaju SPC praktično značilo da mora da dostavi čak i matični broj Svetog Save kao osnivača! To praktično znači i da SPC morao iznova da se registruje, iako je prošle godine obeležila osam vekova postojanja.

foto: EPA/Malton Dibra

Ovakve odredbe zakona sagovornici Kurira ocenjuju kao krajnju nebulozu, imajući u vidu da SPC u Crnoj Gori postoji od samog osnivanja, kao i to da ni na koji način nije moguće dostaviti ličnu kartu Svetog Save, kao ni njegov svojeručni potpis. Bez srpskih obeležja Istoričar Dejan Ristić kaže i da se u jednom od članova spornog zakona navodi da svaka verska zajednica mora da podnese posebnu prijavu, koja, između ostalog, ne sme da sadrži naziv bilo koje druge države ili obeležja. Po tome i naša crkva u Crnoj Gori ne može da se zove Srpska pravoslavna crkva, jer je to „obeležje druge države“.

foto: Printscreen

- Budući i da je SPC u njenom punom kapacitetu osnovao 1219. Sveti Sava, to bi značilo da bi Mitropolija crnogorsko-primorska, odnosno sve naše eparhije na teritoriji Crne Gore, morale, prilikom eventualne registracije, prvo da izbace reč „srpska“, da prestanu da koriste crkvenu zastavu, koja je srpska trobojka, i da dostave odluku o osnivanju iz 1219. sa podacima o osnivaču, Svetom Savi, koji bi obuhvatali, što je potpuno apsurdno, jedinstveni matični broj ili broj lične karte, dokaz o državljanstvu i prebivalištu sa svojeručnim potpisom - kazao je Ristić za Sputnjik.

foto: Marina Lopičić

Veliko zlo Jedan od lidera Demokratskog fronta Andrija Mandić navodi za Kurir da su ove odrednice, kao i čitav zakon, skandalozni: - Opljačkana strana, naša sveta SPC, treba da traži pravdu zbog ovog skandaloznog zakona, ali kako da se nađe pred tobože pravednim crnogorskim sudovima, pred navodno pravednim, poštenim i nezavisnim sudovima, a koji su, inače, potpuno pod kontrolom vrha režima Mila Đukanovića? Jedino nam ostaje da se na ulici i pritiskom suprotstavljamo ovom zlu koje nas je zadesilo - kaže on. Podsetimo, sporni zakon atakuje na imovinu SPC u Crnoj Gori. Odmah po usvajanju, zakon je potpisao predsednik Crne Gore Milo Đukanović.

Patrijarh Irinej CRNA GORA NEGIRA SVOJU ISTORIJU

Srpski patrijarh Irinej ocenio je da vlasti u Crnoj Gori žele da oslabe svest o srpskom poreklu i imenu.

- Crna Gora, nekada elitni deo srpskog naroda, ušla je u takav život da negira svoju istoriju. Naši odnosi su uvek bili bratski, jedan narod, nažalost, tu se umešala politika, znamo čija, znamo zašto, sa željom da Crnu Goru odvoji od Srbije i, ono što je najtragičnije, što se ne može objasniti i opravdati, Crna Gora je priznala Kosovo Šiptarima, kao i učešće predsednika Crne Gore na Kosovu u nekim fazama s drugima kad su u pitanju Kosovo i Srbija - rekao je patrijarh za frankfurtske Vesti.

foto: Marina Lopičić

Draško Đenović NEPRAVEDNO PREMA SPC

Verski analitičar Draško Đenović smatra da je apsurdno što se u zakonskim aktima za registraciju verskih zajednica zahtevaju ovakvi uslovi.

- Suludo je tražiti da se neko ko već postoji ponovo registruje. Na taj način se zajednice stavljaju u neravnopravan položaj, jer ako je neko već bio registrovan, mora mu se priznati pravni subjektivitet. Ovaj zakon jeste nepravedan i prema SPC. Pravno gledano, može da se uputi žalba pred domaćim zakonodavstvom Crne Gore, a ako se iscrpe sva sudska sredstva, može da se uputi žalba i sudu u Strazburu.

foto: Kurir

(Kurir.rs / Foto: Shutterstock, EPA / Boris Pejović)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track