SKANDAL! SRPSKA AKADEMIJA NAGRADILA SPORNU KNJIGU: SANU otcepljuje Kosovo od Srbije?
Foto: Shutterstock

SKANDAL! SRPSKA AKADEMIJA NAGRADILA SPORNU KNJIGU: SANU otcepljuje Kosovo od Srbije?

Politika -

Dodeljeno priznanje radu u kojem je Kosovo i Metohija kao samostalni deo, a ne u sastavu Srbije

Etnografski institut Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) priznaje nezavisnost samoproglašene države Kosovo!

Naime, kako piše portal koreni.rs, nagrada Etnografskog instituta za rezultate u etnološkim i antropološkim istraživanjima za 2018/19. godinu dodeljena je dr Sanji Zlatanović za knjigu „Etnička identifikacija na posleratnom području: Srpska zajednica jugoistočnog Kosova“, uprkos činjenici da su u knjizi na više mesta prikazane mape na kojim je tzv. država Kosovo odvojena od Srbije.

Primera radi, u nagrađenoj publikaciji, čiji je izdavač Etnografski institut SANU, na strani 17 prikazuje se karta regiona samoproglašenog Kosova, koje se graniči sa Srbijom i drugim državama.

Politički analitičar Dragomir Anđelković kaže da je apsolutno neprihvatljivo da se na teritoriji Srbije objavljuju sadržaji u kojima se Kosovo prikazuje kao nezavisna država, bilo u kartografskoj sferi bilo na neki drugi način:

- To se odnosi na naše i na strane autore. Treba nam jasna zakonska regulativa koja bi sprečila promociju lažne kosovske nezavisnosti. Teško je reći da li iza toga stoji nečija zla namera ili neodgovornost, ali svakako takvo ponašanje je za osudu.

Kurir.rs/ K. V. Foto: Shutterstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track