Najnovije vesti

VUČIĆ U BEČEJU: Nije tačno da ćemo uvesti stepenasti cenzus! Nema promene Dejtona bez srpskog prihvatanja
Foto: Tanjug Dragan Kujundžić

biće razmotren i prirodni prag za manjinske stranke

VUČIĆ U BEČEJU: Nije tačno da ćemo uvesti stepenasti cenzus! Nema promene Dejtona bez srpskog prihvatanja

Politika

BEČEJ - Nisu tačne informacije da će biti uveden i stepenasti cenzus, odnosno cenzus za koalicije, izjavio je danas predsednik Aleksandar Vučić i dodao da će, pored pitanja snižavanja izbornog cenzusa, biti razmotren i prirodni prag za manjinske stranke.

"Kada biste uvodili stepenasti cenzus ili ga povećavali, onda biste išli kontrainteresa onih koji su manji, protiv interesa političkih protivnika. O tome nismo ni razmišljali, neće biti toga", rekao je Vučić novinarima, upitan da li je bilo reči i o stepenastom cenzusu.

Vučić je rekao da novine koje su to objavile nisu prenele tačne informacije.

Dodao je da se, kad je reč o cenzusu, mora voditi računa da se ne pogorša status manjinskih grupa, odnosno da se njima ne poveća prirodni prag i to pitanje će biti dodatno razmotreno.

"Nema promene Dejtona, to je stav Srbije"

Vučić je poručio da Dejtonski sporazum ne može da se menja mimo dogovora sva tri konstitutivna naroda u BiH, kao i da Srbija neće dati pristanak na promenu "Dejtona", ali da svi mogu da razgovaraju, jer je svaki razgovor uvek dobar.

Vučić je tako odgovorio na pitanje u vezi sa razgovorom novoizabranog predsednika Hrvatske Zorana Milanovića sa turskim predsednikom Redzepom Tajipom Erdoganom, koji se, prema pisanju pojedinih hrvatskih medija, odnosio na reviziju Dejtonskog mirovnog sporazuma.

"Svako ima pravo da razgovara o različitim temama, svaki razgovor je lekovit i dobar i nemam ništa protiv da razgovaraju. Pozicija Srbije je da nema novih rešenja bez dogovora tri konstitutivna naroda, a to znači da i Srbi moraju da budu pitani i da prihvate to. Bez Srba neće biti promene Dejtona", istakao je Vučić. Predsednik je poručio da je Srbija za striktno poštovanje Dejtonskog sporazuma.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Predsednik Vučić obišao je nove pogone fabrike Knott Autoflex Uug d.o.o. u Bečeju.

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) on

"Biće mnogo, mnogo teško da nas ubede u promene", podvukao je Vučić. On je pojasnio da je jasno u kom smeru bi išle te promene Dejtona - mnogi koji govore o promeni misle da promene treba da idu u smeru u smanjejna kompetencija i prerogativa RS i stvaranje funkcionalne države u kojoj Republika Srpska kao entitet ne bi imala nadležnosti koje ima danas.

"Pozicija Srbije je jasna - svi mogu da razgovaraju sa svima, to je uvek dobro, ali da se Dejtonski sporazum suštinski menja - samo ako se saglase sva tri naroda, i Srbi. Srbija svoj pristanak na bilo kakvu promenu neće dati", poručio je Vučić.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...