Dačić posle zakletve: Prioritet evropski put Srbije
Foto: Beta AP

Dačić posle zakletve: Prioritet evropski put Srbije

Politika -
Svestan da će građani rad Vlade ocenjivati upravo po uspešnosti u ekonomskom oporavku, rekao je srpski premijer

BEOGRAD - Premijer Ivica Dačić izjavio je danas da će prioritet u radu nove Vlade biti nastavak evropskog puta zemlje i rešavanje najtežih državnih pitanja. "Ali bez ekonomskog oporavka nijedan od tih ciljeva neće biti ostvaren", rekao je Dačić novinarima nakon polaganja zakletve u Skupštini Srbije i dodao da je svestan da će građani rad Vlade ocenjivati upravo po uspešnosti u ekonomskom oporavku. Dačić je najavio da će novoizabrana Vlada raditi kao tim, odnosno da "neće svako moći da radi ono što hoće" i da će nastaviti praksu otvorenosti prema medijima. Premijer je izrazio veliko zadovoljstvo brojem glasova poslanika koji su podržali novu vladu. On je dodao da je, iako nije bilo sporno da vladajuća koalicija ima potrebnu podršku za izbor nove Vlade, postojala želja da se postigne što širi dogovor o najvažnijim državnim i političkim pitanjima u zemlji.

Dačić je izrazio posebno zadovoljstvo što su vladajućoj koaliciji naknadno pristupili Socijaldemokratska partija Srbije Rasima Ljajića i Stranka demokratske akcije Sulejmana Ugljanina, kao i to što su izbor vlade podržali Narodna partija Maje Gojković i Pokreta "Bogata Srbija" Zaharija Trnavčevića. Govoreći o ranije zakazanoj poseti Briselu, Dačih je rekao da je telefonom razgovarao sa visokom predstavnicom Evropske unije Ketrin Ešton. Dačić je podsetio da je prvobitni dogovor predviđao da se sa Ketrin Ešton u Briselu sastane 26. jula. ali da on nije želeo d putuje dok ne bude izabrana nova Vlada. Kako je, prema Dačićevim rečima, u administraciji EU nastupilo vreme godišnjih odmora a Ketrin Ešton putuju u London na otvaranje Olimpijade, on će se sa visokom predstavnicom sastati krajem avgusta ili u septembru. Dačić je rekao da je u jučerašnjem ekspozeu izneo glavne ekonomske, političke i nacionalne ciljeve Vlade i da ne želi da se ponavlja, a takođe je odbio da odgovara na pitanja jer ga, kako je rekao, dosadašnji premijer Mirko Cvetković čeka na zakazanoj primopredaji dužnosti.

Potredsednik Vlade i ministar odbrane Aleksandar Vučić u kratkom obraćanju je rekao da je njegova koalicija ušla u Vladu da unese promene i da je to ono za šta su dobili podršku građana na izborima. "Ako to možemo da uradimo biće to velika stvar za Srbiju, a ako ne uspemo neko će morati da nas zameni, jer Srbija ne sme više dalje da nastavi ovim putem", rekao je Vučić. On je najvio da će Srbija biti bezbedna zemlja, a da će borba protiv kriminala i korupcije krenuti sa vrha, odnosno od onih koji su najviše krivi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track