Dinkić: Najsiromašnija vlada posle 2000.
Foto: Print Screen

Vlada Srbije

Dinkić: Najsiromašnija vlada posle 2000.

Politika -
Ovo je verovatno najsiromašnija vlada u poslednjih deset godina kada je reč o finansijama koje zatiče na početku mandata, a očekivanja građana su velika, rekao je ministar finansija i privrede

BEOGRAD - Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić upozorio je danas da novu Vladu Srbije očekuju ogromni izazovi zbog katastrofalnih finansija i teške privredne situacije, ali da ipak veruje u mogućnost stabilizacije, a zatim i ekonomskog preokreta.

"Ovo je verovatno najsiromašnija vlada u poslednjih deset godina kada je reč o finansijama koje zatiče na početku mandata, a očekivanja građana su velika. Neće biti lako obezbediti novac za puko preživljavanje javnog sektora, jer plate u javnom sektoru i penzije se ne isplaćuju iz onoga što zaradimo nego iz zaduživanja", objasnio je Dinkić.

On je, u obraćanju novinarima posle polaganja zakletve, najavio razgovore sa sindikatima, privrednicima i ekonomistima kako bi se što pre napravio program antikriznih mera za privredu, jer ako se ne pojačaju likvidnost i proizvodnja neće biti moguće zadovoljiti potraživanja iz budžeta.

Osuđujući dosadašnje vođenje politike neumerenog zaduživanja, Dinkić je istakao da buduće generacije ne mogu da plaćaju za greške sadašnjih ili prethodnih generacija, i da će zato plan fiskalne konsoliacije krenuti od radikalnog sečenja nepotrebnih rashoda.

"Nije politika protiv stezanja kaiša kada se ukine nepotrebna birokratska državna institucija i takve ćemo nemilosrdno ukinuti u prvim mesecima vlade", najavio je Dinkić i dodao da će plan fiskalne konsolidacije biti donet do kraja septembra.

Teret predstojećih antikriznih mera i fiskalne konsolidacije neće, prem Dinkićevim rečima, ići na teret njsiromašnijih, već onih koji imaju najviše.

Osim unutrašnjeg društvenog dijaloga, Srbiji je, prema Dinkićevim rečima, potreban i dijalog sa Međunarodnim monetarnim fondom i Svetskom bankom, a prva prilika će biti dolazak direktorke svetske banke za Evropu i Aziju, koji je najavljen za ponedeljak.

"Verujem u uspeh i u ono što pojedini političari u opoziciji zovu preokretom, ali da bismo imali preokret moramo najpre da stvari stabilizujemo", objasnio je Dinkić, i dodao da će novoj vladi biti potrebno i malo sreće, jer će njena efkasnost na polju ekonomije zavisiti i od međunarodnih okolnosti, odnosno intenziteta drugog talasa krize.

Ministar Dinkić je najavio i da u javnim finansijama više neće biti tajni, i da će javnost znati stanje javnih finansija i šta će se ubuduće raditi, jer, kako je naglasio, od našminkane istine niko nema koristi.

Dinkić je na kraju poručio i da će svaka kritika opozicije ako bude konstruktivna pomoći novoj vladi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track