PREPIRKA NEDELJNIKA VREME I MINISTARSTVA KULTURE: Uvek druge prozivaju, a sada ne priznaju grešku
Foto: Printscreen

Gazi zakon, pa pljuje Ministarstvo

PREPIRKA NEDELJNIKA VREME I MINISTARSTVA KULTURE: Uvek druge prozivaju, a sada ne priznaju grešku

Politika -

Nakon što je podneta prekršajna prijava protiv nedeljnog lista zbog objavljivanja fotografija sa informacijama o otmici male Monike Karimanović, usledilo je žestoko prepucavanje. Oni koji uvek druge prozivaju sada ne priznaju grešku.

Ministarstvo kulture i informisanja podnelo je zahtev za pokretanje prekršajne prijave protiv nedeljnika Vreme zbog toga što je u članku pod naslovom „Zlo vreba sa kioska“ prekršen Zakon o javnom informisanju i medijima. Od tog trenutka kreće i razmena saopštenja između Vremena i ministarstva!

Naime, u spornom tekstu tog nedeljnika se kritkuje izveštavanje tabloida u slučaju otmice maloletne Monike Karimanović, ali paradoks je da tekst prate upravo naslovne strane na kojima su informacije o zlostavljanju pomenute devojčice, kao i njene fotografije.

foto: Printscreen

Razmena saopštenja

Međutim, Vreme odbija da prizna grešku i u svom prvom odgovoru traži od ministarstva da povuče prijavu. Naveli su da je ona licemerna i da „ne mogu da veruju“ da će dobiti prijavu zbog teksta u kom se, kako su naveli, „izričito i argumentovano osuđuje medijsko lešinarstvo režimskih tabloida“. Na to im ministarstvo uzvraća odgovorom u kojem konstatuje da su preneli inkriminisani sadržaj.

- Vreme je uradilo istu onu stvar zbog koje su i sami osudili naslovne strane nekoliko dnevnih listova, odnosno preneli su sadržaj koji nanosi štetu interesima maloletnog lica. Ministarstvo ne samo da neće povući prekršajnu prijavu već će nastaviti da ukazuje na kršenje zakona, bez obzira na to o kom se mediju radi i bez obzira na njihove uobičajene političke stavove ili naklonosti - naveli su iz ministarstva.

Prebacuju odgovornost

Uprkos tome, Vreme i dalje ne priznaje svoj propust, već šalje nov odgovor u kom stoji da je „krajnje poražavajuće i deprimirujuće“ reagovanje ministarstva. Oni su čak ocenili i da iza kritika ministarstva stoji „nedostatak inteligencije i logičkog rasuđivanja“.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Damir Dervišagić

Inače, ovakvo ponašanje redakcije Vremena mnoge je iznenadilo, pa se i na društvenim mrežama vodila polemika u vezi sa ovim slučajem. Mnogi su se zapitali kako je moguće da ne priznaju grešku, budući da Vreme redovno proziva druge medije i optužuje za navodni neprofesionalizam.

Željko Bodrožić, NUNS: Zakon isti za sve

Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Željko Bodrožić kaže da je ministarstvo moglo odavno da reaguje na sve ono što se dešava s medijima:

- Naravno da zakon treba da bude isti za sve, ali ministarstvo uopšte ne bi stiglo do Vremena kada bi se bavilo svojim poslom. Kao i u običnom životu, ako imate stotine ogromnih lopova, ne stignete da procesuirate ove koji malo krše zakon zato što ima mnogo posla. Kasno su se trgli, ako su se uopšte trgli.

foto: Beta/Emil Vaš

Zanemeli Skrozza ne odgovara

Autorka teksta Tamara Skrozza juče nije odgovarala na naše pozive. U Udruženju novinara Srbije (UNS) juče nisu želeli da komentarišu ovaj slučaj, a za komentar nisu bili raspoloženi ni u CINS.

foto: Beta

Kurir / S. Slamnig - K. Vasković

Foto: Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track