Hina: SPS prvi put od pada Miloševića ima premijera
Foto: Tanjug

REAGOVANJA

Hina: SPS prvi put od pada Miloševića ima premijera

Politika -
Među analitičarima su prevladavala ona koja Dačićev izborni uspeh pripisuju rastu broja sledbenika politike Slobodana Miloševića, te ona koja podsećaju na Dačićeve rezultate na dužnosti ministra unutrašnjih poslova i njegovu sposobnost osvajanja birača, piše hrvatska agencija

BEOGRAD - Mediji iz zemalja bivše Jugoslavije za sada suzdržano reaguju na današnje formiranje nove vlade Srbije, uglavnom nabrajajući nove ministre, uz izuzetak hrvatske agencije Hina koja ukazuje da je Socijalistička partija Srbije (SPS) prvi put nakon pada Slobodana Miloševića dobila premijersko mesto.

Hina navodi da je veliki broj glasova koje je koalicija oko SPS-a dobila na izborima od 6. maja "već tada podstakao razna tumačenja". "Među analitičarima su prevladavala ona koja Dačićev izborni uspeh pripisuju rastu broja sledbenika politike Slobodana Miloševića, te ona koja podsećaju na Dačićeve rezultate na dužnosti ministra unutrašnjih poslova i njegovu sposobnost osvajanja birača", piše hrvatska agencija.

Dačić se, navodi Hina, u protekle četiri godine, dok je SPS bio u koaliciji sa Demokratskom strankom "nastojao distancirati od politike Miloševića", ali mu "nije bio nikakav problem da se poveremeno u predizbornom kampanjom služi retorikom koja podseća na Miloševićevu". Kao primer se navodi da je Dačić tokom kampanje govorio da je "narodni kandidat" a ne samo kandidat svoje koalicije", i da je "u jednom govoru, parafrazirajući Miloševićevu poruku Srbima na Kosovu 1987. godine "Niko ne sme da vas bije!" poručio narodu: "Niko ne sme da vas laže!""

Hina piše da je da Dačić bio portparol SPS-a u vreme Miloševića, i ukazuje na tumačenja analitičara da je porast njegove popularnosti "delimično rezultat rasta stope nezaposlenosti, pada životnog standarda i svojevrsnog povratka socijalističkim vrednostima među običnim ljudima i njihovoj razočaranosti političkim sistemom nakon pada Miloševića i neostvarenim očekivanjima". "Jedan od najčešćih zaključaka jeste da je Dačić u dosadašnjoj vlasti uveliko uspeo da iskoristi dužnost ministra unutrašnjih poslova i zamenika premijera kako bi njegova stranka dobila najveću podršku glasača od 2000. godine, kada je SPS marginalizovan nakon svrgavanja Slobodana Miloševića", piše Hina.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track