MILOVAN JOVANOVIĆ: Moguć sporazum između Beograda i Prištine tokom ove godine
Foto: Kurir

INTERVJU

MILOVAN JOVANOVIĆ: Moguć sporazum između Beograda i Prištine tokom ove godine

Politika -

EU već punu deceniju nema jasne odgovore i rešenja za brojne probleme koji su je zadesili, kaže Milovan Jovanović, novinar i politički komentator

Kako ocenjujete odnose u regionu, imajući u vidu situaciju u Crnoj Gori i refleksije tih događaja u Srbiji?

-Predsednik Crne Gore Milo Đukanović je procenio, da će donošenjem zakona o slobodi veroispovijesti u ovom trenutku skloniti fokus sa brojnih afera sa kojima je suočen, zavrteti priču u drugom smeru i tako homogenizovati biračko telo pred parlamentarne izbore koji slede. Očekujem, da će na predstojećim parlamentarnim izborima DPS ostvariti pobedu i da će Duško Marković ostati premijer. Ne isključujem mogućnost da SDP ponovo postane deo vladajuće koalicije nakon izbora. Iskreno se nadam, da će vlast u Crnoj Gori, zajedno sa SPC doći do rešenja, koje će biti svima prihvatljivo, jer dalje tenzije ne bi bile dobre.

Kako vidite rezultate izbora u Hrvatskoj i pobedu Zorana Milanovića? Da li će Zoran Milanović relaksirati odnose sa Srbijom, Slovenijom i BiH?

- Ne. Od njega ne treba očekivati ništa značajno ni korisno za region. Ono što je mnogo važnije jesu izbori u HDZ-u koji će pokazati da li je Andrej Plenković još uvek sposoban da stvari drži pod kontrolom ili će i on biti smenjen. Na parlamentarnim izborima koji slede sudbina HDZ zavisiće i od toga ko će biti na njegovom čelu.

Da li je moguć sporazum između Beograda i Prištine tokom ove godine?

- Verujem da jeste. Postizanje sporazuma zavisi će u velikoj meri od SAD. Nikakav Brisel, Pariz, Berlin, Rim se neće pitati niti će od njih zavisiti da li će doći ili ne do dogovora. Postizanje istorijskog sporazuma sa Albancima je bez dileme najteži zadatak predsednika Vučića. Nažalost, na tom poslu rešavanja kosovskog pitanja kao i pomirenja sa Albancima, Bošnjacima i Hrvatima, Vučić je potpuno sam. I ne samo da je sam nego je i saplitan na svakom koraku.

(Kurir.rs/Vijesti.ba)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track