OVE NERADNIKE GRAĐANI DEBELO PLAĆAJU! POSLANICI SE RAZBEŽALI: Narodni predstavnici po kiši ne dolaze na posao!
Foto: Marina Lopičić, Nebojša Mandić

Sramota

OVE NERADNIKE GRAĐANI DEBELO PLAĆAJU! POSLANICI SE RAZBEŽALI: Narodni predstavnici po kiši ne dolaze na posao!

Politika -

Produženi vikend: Iako su imali radni zadatak i sednicu, polovina parlamentaraca juče nije došla na posao, a ne zaborave da svaki mesec uzmu po 100.000 dinara.Šefica Skupštine Maja Gojković morala da odloži sednicu za 11 sati kako bi se namakao kvorum

Sudeći po polupraznoj skupštinskoj sali, juče se narodnim poslanicima, izgleda, nije radilo! Oni su imali redovno zasedanje, ali veliki broj njih očigledno je odlučio da produži vikend i da im kišni ponedeljak bude slobodan dan, iako uredno primaju platu od 70.000 dinara i paušal od 30.000, čime namaknu dobrih 100.000 mesečno!

Sagovornici Kurira ocenjuju da oni nisu opravdali svoju platu i to što građane svakog meseca ukupno koštaju i do 25 miliona dinara.

Na jedvite jade

Ovakvo bahato ponašanje parlamentaraca, kako tvrde pojedine njene kolege, iznerviralo je i predsednicu Skupštine Maju Gojković, koja je morala da odlaže vreme održavanja sednice jer nije bio ostvaren kvorum - u prvom prebrojavanju bilo je tek 124 poslanika od ukupno 250! Ona je od stručnih službi tražila da se donesu „privremene kartice“ jer nekim poslanicima nisu funkcionisale standardne, ali se posle novog prebrojavanja ispostavilo da ni tada nije bilo dovoljno prisutnih, pa je sednica pomerena na 11 časova.

Ipak, posle nekog vremena uspeli su da namaknu kvorum, odnosno da 126 narodnih poslanika bude na sednici, na kojoj su razmatrani predlozi za izmene i dopune Zakona o planiranju izgradnje, Zakona o plovidbi, vazdušnom saobraćaju, prevozu putnika, a koje je obrazlagala ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.

Zanimljiviji im telefoni

Ne računajući stranke koje bojkotuju rad parlamenta - DS, Narodna stranka, Dveri, Nova, Dosta je bilo, najviše je nedostajalo socijalista, gotovo da polovina njih nije bila prisutna. A ni oni koji su bili nisu se baš naradili. Mnogima je bilo zanimljivije da drže svoje mobilne telefone, šalju poruke, prate vesti, a neki su vreme provodili i na društvenim mrežama i tvitovali iz poslaničkih klupa.

foto: Stefan Jokić

Tako je narodni poslanik Đorđe Vukadinović na Tviteru prenosio dešavanja iz skupštinske sale, a zatim i aktivno diskutovao s pratiocima, i to dok je skupštinska rasprava bila u toku. - Posle pola sata natezanja i kašnjenja, nije bilo kvoruma za početak sednice. Maja Gojković, ljuta kao ris, morala zvanično da pomeri početak za 11 časova - napisao je Vukadinović.

Predsednik Koalicije za nadzor javnih finansija Dragan Dobrašinović kazao je za Kurir da je nedolazak na posao neodgovorno ponašanje. - Ignorisati poslovne obaveze je strahovita neodgovornost, a imajući u vidu njihov učinak i kad su na poslu, bolje bi bilo da ne dolaze uopšte. Građani treba da se zapitaju kome sve ukazuju poverenje, s obzirom na to da narodni poslanici nisu opravdali ni ovu platu, ali ni prethodne - zaključio je Dobrašinović.

Vladimir Goati

OVO JE DOKAZ DA JE PARLAMENTARIZAM SLAB

foto: Dado Đilas

Predsednik Transparentnosti Vladimir Goati kaže za Kurir da ljudi koji su izabrani da učestvuju u parlamentarizmu treba da pokazuju veću posvećenost. - To je jedna od slabosti političkog života Srbije. Poluprazna skupštinska sala ili ona u kojoj je nešto više od polovine poslanika, vizuelno gledano, ne ostavlja utisak da se radi o ključnoj i najvažnijoj zakonodavnoj vlasti, koju reprezentuje Skupština. Ta teškoća s kvorumom kad treba da se glasa i manjak narodnih poslanika pokazuje slabost parlamentarizma - kaže Vladimir Goati.

Radeta oplela po ministarki zbog pisanja Kurira

ZORANA, ODAKLE TI PARE ZA RUKAVICE?

foto: Zorana Jevtić

U raspravi o zakonima iz oblasti saobraćaja i infrastrukture poslanica SRS Vjerica Radeta rekla je da su svi predloženi zakoni loše napisani i bez pravnih normi.

foto: Tanjug

Ona je naročito oplela po Zorani Mihajlović, rekavši da ministarka nosi tašne od deset hiljada dolara, privezak od tri hiljade evra, broš od pet hiljada, kao i rukavice koje koštaju kao minimalac u Srbiji, a o čemu je Kurir pisao.

foto: Kurir

Radeta ju je pitala odakle joj novac za to, kao i svakodnevnog frizera, šminkera i stilistu. Poslanica je ocenila da je Mihajlovićkin rad „klasična špijunaža“, jer se neki zakoni u njenom mandatu, poput onoga o planiranju i izgradnji, ili o plovidbi i lukama, menjaju po osam puta.

Kurir.rs/ Silvija Slamnig Foto: Marina Lopičić, Nebojša Mandić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja