Najnovije vesti

VUČIĆ O SASTANKU SA BORELOM IZA ZATVORENIH VRATA: Nisu od nas tražili da prekinemo lobiranje za povlačenje priznavanja
Foto: Zorana Jevtić

u zvaničnoj poseti beogradu

VUČIĆ O SASTANKU SA BORELOM IZA ZATVORENIH VRATA: Nisu od nas tražili da prekinemo lobiranje za povlačenje priznavanja

Politika

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da šef evropske diplomatije Žozep Borel nije danas tražio da Beograd prestane da lobira za povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova, što traže SAD i neke druge evropske zemlje.

Vučić je istakao i da je Beograd spreman da razgovara o tome, ukoliko Priština prestane da radi na kampanji priznanja, ali i ponovio da ne prihvata postavljanje jednakosti izmedu odluke Prištine da uvede takse na robu iz Srbije i BiH i lobiranja Beograda kod nekih zemalja da povuku priznanje nezavisnosti Kosova.

"Mi imamo situaciju da je pola država sveta priznalo Kosovo, a pola nije. Spremni smo da razgovaramo, ako vi nećete da radite na kampanji priznanja, iako su vam male šanse da nađete neku zemlju koja bi vas priznala, evo mi nećemo da radimo dalje na ovome, ali nećemo to što ne može da se meri jedno s drugim... Ali, nema tante za kukuriku, samo tante za tante", rekao je Vučić.

Vučić je rekao da moramo razumeti i zašto Amerikanci i pojedine zemlje Evrope imaju takve zahteve.

Smatra da je to zato što žele da se ne vidi razlika na Zapadnom Balkanu.

"Nama je nešto lakše, jer idemo brže i bolje, a oni hoće da mi ne ostvarimo prednost bilo gde... Kad bi mogli svih šest da strpaju negde, da se ne vidi razlika među nama, to bi im bilo najbolje", rekao je Vučić.

Dodao je da ne beži od toga da je Srbija zajedno sa svima u regionu, ali i da smatra da ipak mora da se napravi razlika ko je napred u evropskim integracijama, a ko iza, ko je napred po ekonomskim i svim drugim rezultatima, a ko kaska.

On kaže da Beograd u svakom slučaju mora da razgovara sa Prištinom.

"Niti će Albanci da odustanu od nezavisnosti niti će evropske zemlje koje su priznale Kosovo da promene stav niti će naterati zemlje koje nisu priznale da pre dogovora Beograda i Prištine priznaju Kosovo. Za nas je to teška situacija, moramo da se borimo da poboljšavamo poziicju Srbije, a bez rušenja granica nema jačanja srpske ekonomije", rekao je Vučić.

Vučić je rekao da vlast u Srbiji nije uvodila takse ni 2008. godine kada je Kosovo proglasilo nezavinost i upitao ko je ova aktuelna vlast u Prištini da to uradi sada.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...