VUČIĆ: Svaka ideja o kompromisu Beograda i Prištine je ubijena! BOREL: Vašington ne može da obeća stolicu u UN KURIR TV
Foto: Zorana Jevtić

izjave za medije posle sastanka

VUČIĆ: Svaka ideja o kompromisu Beograda i Prištine je ubijena! BOREL: Vašington ne može da obeća stolicu u UN KURIR TV

Politika -

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa šefom diplomatije EU Žozepom Borelom, koji boravi u prvoj zvaničnoj poseti Beogradu.

Nakon sastanka izjave za medije.

13.24 - Predsednik Vučić kazao je da je razgovarao sa Milanom Kneževićem kojem je majka uhapšena u Crnoj Gori, te da je to bio veoma emotivan razgovor.

"Morate da vodite računa, ja sam Srbin i ne moram da vam objašnjavam koliko sam emocionalno na strani Srba. Ljudi, ja sam predsednik Srbije, ne mogu da se mešam na direktan način u stvari Crne Gore", rekao je Vučić.

On je dodao da je problem Srbije da li je neko pustio prisluškivane razgovore u CG.

foto: Zorana Jevtić

"Mogu samo da kažem da mi je teško i veoma žao", kazao je Vučić.

Prema njegovim rečima, postoji razlog zašto pojedini svetski zvaničnici traže od Srbije da prestane sa "kampanjom povlačenja priznanja nezavisnosti Kosova", ali da to Borel nije tražio.

"Ljudi, mi radimo svoj posao. Mi ne priznajemo Kosovo kao nezavisnu državu. naša vlast ni 2008. kad su proglasili nezavisnost nije uvodila takse. Nešto što je nenormalno u savremenom svetu. Mi imamo situaciju da je pola sveta priznalo nezavisnost, a pola nije", rekao je on.

"Mi moramo da razumemo zašto to traže Amerikanci i drugi Evropljani, nama je nešto lakše, mi idemo brže i bolje i hoće da tu drže balans. Ja ne bežim od toga da smo mi zajedno sa svima u regionu, ali mora da se napravi razlika u tome ko je napred u evropskim integracijama", kazao je on.

13.16 - Borel je kazao da nema razlike između SAD i EU u pristupu dijalogu Beograda i Prištine.

"Vašington je vrlo moćan, ali ne mogu da ponude Kosovu stolicu u UN. Postoje i druge zemlje, ne samo zemlje EU, već i Kina, Rusija, Indija. I one se pitaju i mislim da svi razumeju da Kosovo mora da bude priznato od celokupne međunarodne zajednice", rekao je on.

foto: Zorana Jevtić

Prema rečima predsednika Vučića pokušaj rešavanja kosovskog čvora donosi najteži teret.

"Ne postoji niko ko tada nije izgovorio najgore gadosti i o meni i o Srbiji pa i o Albancima. Kao da se to pitanje ne tiče nas i Albanaca, a samo se nas tiče. A samo mi nismo smeli da odlučujemo ni o čemu. I svi su nam držali pridike o Pandorinoj kutiji i drugačijem rešenju. A na moje pitanje zašto su je oni otvarali priznanjem nezavisnosti 2008. godine i bombardovanjem 1999. godine, odgovor nisam dobio. Kao i na pitanje zašto Srbi u Crnoj Gori nemaju ista prava kao Albanci u Makedoniji. Nema odgovora niti će ga biti", rekao je Vučić.

"Mi Srbi moramo da naučimo da nas drugi doživljavaju kao gubitnike. U našem je interesu da dođemo do kompromisnog rešenja. Ne znam kako, ali ne pada mi na pamet da od toga odustanem. Mi smo mnogo ljudi izgubili, vreme je da nam deca ostanu i rade ovde, da čuvamo mir, mislim da je to suština svega", rekao je Vučić.

On je dodao da je Srbiju Evropska komisija pohvalila ekonomski uspeh, te da je to nemoguće bez mira i stabilnosti.

"Preteći ćemo sve, al to je zato što radimo. Za to nam treba mir, a ne mrtvački sanduci, ali to ne znači da ćemo dozvoliti da nas gaze", poručio je Vučić.

13.11 - Šef diplomatije EU Žozep Borel kazao je da je imao produktivan sastanak sa Vučićem, te da je ovo njegova prva poseta Zapadnom Balkanu za koji je kazao da bi trebalo da bude deo EU.

foto: Zorana Jevtić

"Krenuo sam od Kosova jer postoji važan posao koji treba da se uradi, razgovori Beograda i Kosova moraju da se obnove i nadam se da će se to uskoro desiti. Kada se to desi, EU će biti spremna da nastavi sa posredovanjem u dijalogu. Nije na nama da odlučimo šta će biti konačni rezultati razgovora ali mi moramo više da se angažujemo nego proteklih meseci", kazao je Borel.

"Predložio sam da EU imenuje posebnog posrednika u dijalogu Beograda i Prištine, jer veujem da će on biti veoma angažovan, a nisam siguran da ću imati dovoljno vremena da se uvek ja uključujem u taj proces", rekao je Borel i poručio da je neophodna "sveobuhvatna normalizacija odnosa Beograda i Prištine".

On je izrazio uverenje da buduća perspektiva Srbije i Kosova u odnosu na EU zavisi, pre svega, od dogovora Beograda i Prištine.

"Ovo je moja prva poseta Zapadnom Balkanu i ja sam hteo to da uradim, jer je za mene Zapadni Balkan deo Evrope i više od toga, treba da bude deo EU, geografski, kulturološki, kroz ekonomske veze, i najvažnije, zbog aspiracija građana", rekao je Borel.

Visoki predstavnik EU rekao je i da je u razgovoru preneo Vučiću da vidi Srbiju kao ključnog partnera EU i da tokom ove posete želi da prenese koliko je EU posvećena procesu pristupanja Srbije EU.

Prema njegovim rečima, taj proces bi trebalo da bude brži i da u njemu veće napore ulože i Srbija i EU.

On je podsetio da je Evropska unija u poslednjh 10 godina dala Srbiji gotovo 12,5 milijardi evra bespovratne pomoći.

Borel je naveo i da je Vučiću preneo da je potrebno da se spoljna politika Srbije programski usaglasi sa spoljnom politikom EU i da se u tom pogledu zaista približi, odnosno, kako se izrazio, da Srbija i EU govore "jednim glasom".

Borel je naveo da je sa Vučićem razgovarao i o bezbednosnim pitanjima, vezanim za Bliski Istok i Libiju, a zahvalio se na učešću Srbije u misijama EU u Somaliji, Maliju, Centralnoafričkoj Republici, gde srpski vojnici, kako je rekao, tesno sarađuju sa evropskim kolegama.

"Srbija treba da se progresivno usaglasi sa spoljnom politikom EU i da se zaista približimo. Neophodan je neophodan nastavak rada na sveobuhvatnom sporazumu sa Kosovm i naglasio sam svoje lično angažovanje u tome", kazao je Borel.

13.01 - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je srećan što je mogao da ugosti Borela koga je nazvao "našim prijateljem".

"Srećan sma što smo imali dobre, otvorene i iskrene razgovarali. Od sutra EU neće imati 28, već 27 članica, ja se nadam da mi možemo da budemo 28. članica u budućnosti", rekao je Vučić i kazao da je potrebno da Srbija mnogo radi kako bi to postigla.

On je kazao da je Borela zamolio da se lično angažuje u razgovorima Beograda i Prištine.

foto: Zorana Jevtić

"Gospodin Borel je dans ponovio ono što je Eu govorila, bez rešenja Beorgada u dijalogu sa Prištinom evropska perspektiva Srbije nije moguća. Ja sam mu rekao da je svaka ideja o kompromisnom rešenju ubijena", rekao je on.

Kako je kazao, zamolio je Borela da EU uradi nešto van uobičajenih pravila, te da razmotre rešenja koja će biti drugačija.

"Ako ne možemo odmah u EU, odna da nemamo granice sa EU i između sebe", rekao je Vučić.

1 / 5 Foto: Zorana Jevtić

Prema njegovim rečima, postoji prostor u EU da se razmišlja d ane ide uobičajenim i tehnokratskim putem kao do sada.

"Na današnji dan visina javnog durga je 48,5 odsto. Mi smo mogli sad obveznice da uzimamo na 20 godina, što ne pamtim d asmo ikada u istoriji mogli da imamo, po kamatnim stopama ispod 3 odsto", rekao je on.

"Srbija je na evropskom putu i to ne krijemo od naših kineskih i ruskih prijatelja", dodao je Vučić.

Kazao je da je Srbija dobila prijatelja koji je dobar političar, ali i strog i pravičan.

Sastanku u zgradi Predsedništva, koji je počeo oko 12 sati, prisustvovali su i ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović i šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici.

Borel, koji je u četvrtak boravio u Prištini, rekao je uoči dolaska da njegova prva zvanična poseta Zapadnom Balkanu pokazuje predanost EU perspektivi regiona, njegovoj stabilnosti, bezbednosti i prosperitetu.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track