Najnovije vesti

CRNOGORCI KOPAJU KANAL NA GRANICI SA SRBIJOM! Kurir u Adrovićima: ROVOVI od 3 metra! Radove čuvaju specijalci VIDEO
Foto: Zoran Šaponjić

EKSKLUZIVNO! kurir na licu mesta!

CRNOGORCI KOPAJU KANAL NA GRANICI SA SRBIJOM! Kurir u Adrovićima: ROVOVI od 3 metra! Radove čuvaju specijalci VIDEO

Politika

Jarak! U okolini sela Adrovići kod Pljevalja iskopano je stotinak metara dubokog kanala koji na fizički način odvaja dve države. Radove obavlja lokalna firma, a posao obezbeđuju specijalci!

Dragomir Brašanac iz sela Adrovići iznad Pljevalja, na samoj granici između Crne Gore i Srbije, zaplakao je kao dete kad sam ga kraj njegove kuće u selu pitao da li je neko od njegovih, nekad, đed, prađed, čukunđed, zapamtio da su na granici Srbije i Crne Gore kopani rovovi, ili je to samo sad, u ovo naše vreme?

- Kud, brate rođeni, rovovi između rođene braće... - sve je što je uspeo da mi kaže, a onda su ga stigle suze, teške.

Na granici između Srbije i Crne Gore, kilometar od Dragomirove kuće, osvanuli su iskopani rovovi. Nedaleko od nekadašnje seoske škole, na nekadašnjem svešteničkom imanju familije Lisičić, jedan rov dug dvadesetak metara i širok dva-tri, dubok nekoliko metara. Malo niže drugi rov na granici sa Srbijom, koja je tu negde, i širi i duži - dug barem šezdesetak metara, dubok najmanje tri, širok tri-četiri metra, pravi neprolazni bedem.

„Redovni zadaci“

Izvori Kurira kažu da je kopanje kanala između dve države, na ovom delu granice, zapravo pokušaj da se spreči dolazak vernika na litije Srpske pravoslavne crkve, koje traju već više od 30 dana zbog usvajanja Zakona o slobodi veroispovesti. Posao obavlja firma „Lokalni putevi“, a čitav posao obezbeđuju specijalne snage crnogorske policije.

Načelnik Centra bezbednosti Pljevlja Dragan Slavulj, kako prenose podgoričke Vijesti, negirao je na konferenciji za novinare da su pripadnici SAJ došli kako bi zabranili litije. On je objasnio da se specijalci nalaze „na obavljanju redovnih zadataka“, ali nije želeo da otkrije koliko je pripadnika specijalnih jedinica upućeno na granicu sa Srbijom.

- Nikad ovde rovova među braćom nije bilo. Pa odavde do manastira Mileševa, gde je naš Sveti Sava počivao, nema dvadesetak kilometara - kaže još Dragomir dok mu niz lice teku suze.

brašanac: Kud, brate rođeni,  rovovi između  rođene braće
brašanac: Kud, brate rođeni, rovovi između rođene braćefoto: Zoran Šaponjić

Sveštenička zemlja

Zašto su iskopani rovovi, duboki jarkovi, na granici između Crne Gore i Srbije, u selu niko juče nije znao. Pre tri dana ovde se pojavila mašina lokalnog putarskog preduzeća, mašinista je počeo da kopa, rezultat je juče bio vidljiv - ono što na granici između Srbije i Crne Gore niko nikad dosad kroz vekove nije gledao. - To je nekad bila sveštenička zemlja, deo donjeg rova moguće je da je i prešao granicu sa Srbijom. Zašto - niti znamo, niti nam je ko rekao. Iza rova, u Srbiji, ostala su naša imanja, desetine hektara naše zemlje, kako ćemo tamo ići, ne znam. Meni su prekinuli i crevo za vodu, od juče nemam vode - pričao je kasnije Dragomir.

Ne znam  čemu sve to... Slaviša Cvijović
Ne znam čemu sve to... Slaviša Cvijovićfoto: Zoran Šaponjić

Nikome u selu nije juče bilo jasno zašto su po nalogu crnogorske policije, kako se čulo, duboki jarkovi iskopani baš na tom mestu. - Iza su naša imanja, iza imanja duboka klisura, niti je ko ovim pravcem prolazio, niti može da se prođe... Kakvi šverceri, ko će kroz klisuru i šta da švercuje - pitaju se u selu. - Nemam pojma kakva je svrha svega ovoga, tu i ima nekih puteva, ali je jako teško proći. Ne znam čemu sve to - kaže meštanin Slaviša Cvijović.

U selu ne znaju da li će sledećih dana biti nastavljeno kopanje dubokih jaraka na granici prema Srbiji i u kom pravcu. - Možda je ovo samo simbolično, ovuda nema puteva, nema švercera, možda su ovi rovovi samo poruka - kažu u selu.

NEVEROVATNO - PLJEVLJANKA PREKINULA CRNOGORSKI POSAO

Goloruka žena oterala bager i zaustavila kopanje rova

Kopanje rova između Crne Gore i Srbije prekinula je ni manje ni više nego jedna žena, koja je juče ujutru pošla iz Pljevalja, gde živi, u svoju rodnu kuću u delu Adrovića koji se nalazi u Srbiji. - Malo pre nego što ću od škole skrenuti ka kući, koja je tridesetak metara dalje, ugledam čoveka u bageru kako kopa. Bilo je oko deset ujutro. Rov je ogroman, ima sigurno tu dva-tri metra u dubinu i neka dva u širinu. Iskopao čovek, ne mogu kući prići. Pitam ga šta to radi, odakle mu pravo da kopa, ko mu je naredio, kako sad da odem kući, a on će meni: „Ja samo radim svoj posao.“ Onda sam tražila da mi zovne nekog nadređenog i da neko dođe tu i objasni mi šta to rade i odakle im pravo. On je čovek stvarno pozvao nekog direktora, a kako niko nije hteo da dođe, prestao je da kopa i otišao. Reče da će u ponedeljak u osam sati nastaviti s kopanjem - rekla jer Kuriru sredovečna gospođa, čije je ime poznato redakciji, ali je želela da ostane anonimna. Ona kaže da je potom, pošto preko rova nije mogla, okrenula auto i vratila se u Pljevlja.

Knežević o hapšenju majke

GAZILI SU SLIKU MOG POKOJNOG OCA

foto: EPA

Poslanik opozicionog Demokratskog fronta Milan Knežević, čiju je majku Ratku (69) privela crnogorska policija u petak, a zatim je i pustila, kaže da je pretres njihove kuće bio jeziv: - Maskirani policajci su upali u kuću i dok su pretresali, naišli su na fotografiju mog pokojnog oca, bacili je na zemlju i gazili! Režim je dotakao dno.

Vlada Crne Gore

SVE PO ZAKONU

Vlada Crne Gore objavila je da nije reč o sprečavanju vernika iz Srbije da dođu na litije, već o „zaprečavanju divljih prelaza na državnoj granici“, i da se sve sprovodi u skladu s „predviđenom dinamikom koju su usaglasile dve države“. Prema tom sporazumu, kako je navela Vlada Crne Gore, o kome se govori još od 2011, a ugovor je potpisan tek krajem prošle godine, predviđeno je zatvaranje 29 putnih pravaca i 30 tačaka, i to 16 u Srbiji i 14 u Crnoj Gori.

foto: Kurir

Sutra u Kuriru i:

JUNAJTED MEDIJA I U BIH VARA KORISNIKE

PODRŠKA INICIJATIVI KURIRA: Kurir nudi baš pošteno rešenje

VEDRANA RUDAN ZA KURIR: Jugoslavija je bila američki projekat

SERIJSKI UBICA PREBAČEN U ZATVOR TEKSEIRO: Igoru rusu čuvari pretili ubistvom

SPECIJAL KURIRA: Sve o koronavirusu

JEZIVO PORODIČNO NASILJE U ALEKSANDRIJI U ITALIJI: Srbin (19) oteo, tukao i ubadao hemijskom olovkom suprugu (18)

SPORTISTA POMAŽE SRPSKOJ KULTURI: Đoković donirao stolice Pinokiju

Ko su vlasnice najvećih grudi na estradi

DANAS NE PROPUSTITE NOVI BROJ MAGAZINA LENA! Ne igrajte se ako imate čvorove u nogama

I ove nedelje samo uz Kurir poklon - najbolji porodični magazin u Srbiji!

foto: Kurir

Lena savetuje: Ne igrajte se ako imate čvorove u nogama! Pravo je vreme da proširene vene dovedete u red. Otkrivamo četiri stvari koje dodaju godine vašem izgledu. Pročitajte članak o Crnoj Mambi: Dokle god je košarke, pamtićemo Kobija. Dragana Mićalović u intervjuu za Lenu: Sasvim obični ljudi me čine srećnom. Plus recepti za jela kojih se s nostalgijom sećamo.

(Kurir.rs / Z. Šaponjić / Foto: Z. Šaponjić)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...