Najnovije vesti

BRNABIĆ: Odluka o bojkotu politički neodgovorna! Medicinska sestra danas ima platu kao doktor kada je SNS došao na vlast
Foto: Prva printscreen

premijerka o aktuelnim temama

BRNABIĆ: Odluka o bojkotu politički neodgovorna! Medicinska sestra danas ima platu kao doktor kada je SNS došao na vlast

Politika

Buduća vlada imaće težak posao i velike izazove pred sobom i zato smatram da je odluka o bojkotu izbora jako neodgovorna, izjavila je danas premijerka Srbije Ana Brnabić Ona je u intervjuu za TV Prva dodala da joj je drago što je Pokret "1 od 5 miliona" odlučio da izađe na izbore, kao i to što i Liberalno demokratska partija Čedomira Jovanovih i nekoliko stranaka opozicije takođe namerava to da učini.

Komentarišući to što je odluka za bojkot da se dovede u pitanje legitimitet narednog saziva Skupštine Srbije, Brnabićeva kaže da pred njima stoji jedna od najvažnijih stvari, a to je rasprava o ustavnim amandmanima u oblasti pravosuđa.

"Za menjanje Ustava potrebna je dvotrećinska većina", kazala je premijerka i istakla da bi se odgovorni političari borili "i rukama i nogama" da uđu u parlament da bi direktno uticali na to kako će izgledati pravosuđe.

Upitana kako je zadovoljna radom ministara, odnosno da li im nekada na nečemu zamera, ona je potvrdila da zamera ministrima, ali je dodala da zamera i samoj sebi.

"Nekada zameram i sebi jer ne stignem da se bavim svim stvarima. Zameram svojim ministrima, ali mi je najvažnije da se ne opuštamo", navela je Brnabićeva.

Prema njenim rečima, do izbora vremenski je mnogo ostalo za nju, jer ima dosta stvari koje treba da se urade, kao što je izgradnja naučno-tehnoloških parkova u Nišu i Čačku, ali i postavljanje "infrastrukture za bolji napredak Srbije".

"Treba i politički da se borim protiv laži i fabrikovanja vesti, jer ne želim da se o Srbiji loše priča, kada se i EU pozitivno izjašnajva o nama čak i u oblasti vladavine prava", kazala je Brnabićeva.

Ekonomski napredak

Ona je zaključila da je Srbija na svim poljima zabeležila uspehe poslednjih nekoliko godina.

Ekonomija je tema o kojoj se ne priča u javnosti onoliko koliko zaslužuje, ocenila je danas premijerka Srbije Ana Brnabić, podsećajući da je Srbija završila 2019. godinu s rastom od 4,2 odsto iako je bilo projektovano 3,5 odsto.

Gostujući na TV Prva, ona je istakla da je samo u poslednjem kvartalu zabeležen rast od 6,1 odsto.

"Pokazali smo da smo izuzetno uspešni u ekonomskoj politici, a niko se ne bavi tim temama koje su suštinske za naše građane. To govori da se nameću izmišljene afere, teme koje nisu relevantne za građane, ali i da to nije tema, jer više nemamo četvrtinu nezaposlenih, nego devet odsto", kazala je Brnabić.

Prema njenim rečima, cilj je da plate budu veće i da je visina ličnog dohotka do 2025. godine od 900 evra realna.

Nešto teže će biti postići da penzije do 2025. godine budu 430 evra, ali nije nemoguće, i na tome će se raditi, dodala je premijerka.

Kako kaže, danas medicinska sestra ima platu koliko su doktori imali u vreme kada su Aleksandar Vučić i SNS došli na vlast.

Navodeći da je Evropska komisija kazala da je Srbija ceo region ekonomski pogurala, Brnabićeva je istakla da je to veliko priznanje.

Upitana da prokomentariše to što je stopirala državni konkurs za medicinske sestre za odlazak u inostranstvo, rekla je da taj program postoji dugi niz godina i da je poenta bila da ljudi kada odlaze, odlaze organizovano i budu sigiurniji, ali da je, s druge strane, suludo pomagati im da napuštaju zemlju.

"Ali, ne borimo se mi protiv odliva mozgova na taj način. Danas globalno postoji problem odliva mozgova, a problem je i za Srbiju", navela je premijerka.

Protiv odlaska mladih, ona kaže da se bori povećanjem plata i u tom smislu navodi da su u zdravstvu povećane plate medicinskim radnicima, ali da su poboljšani i uslovi rada.

Kako je najavila, milijarda evra se planira za ulaganje u zdravstvo.

Osim toga, od 1. marta država će nagrađivati i kompanije koje zapošljavaju građane koji su radili u inostranstvu, kaže Brnabićeva i navodi da je nagrada ta da su pet godina oslobođeni plaćanja poreza na dohotke do 70 odsto.

Takođe, prema rečima premijerke, električna nostrifikacija je jedan od metoda za borbu protiv odlaska mladih iz Srbije.

Kurir.rs/tanjug

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...