KURTI SE SPREMA ZA RAT?! Jača vojsku i tuži Srbiji za genocid... Za svog jastreba imenovao OSUĐENOG UBICU SRBA!
Foto: EPA/ Valdrin Xhemaj

HOĆE DA PRAVI REDOVNU VOJSKU

KURTI SE SPREMA ZA RAT?! Jača vojsku i tuži Srbiji za genocid... Za svog jastreba imenovao OSUĐENOG UBICU SRBA!

Politika -

Šef vlade takozvane države Kosovo u ekspozeu izneo ekstremne stavove prema Srbiji, najavio zahteve za ratnu odštetu i uvođenje obaveznog vojnog roka za mlade

Sudeći prema prvom potezu koji je najavio novoizabrani premijer tzv. države Kosovo Aljbin Kurti, Srbima na Kosovu crno se piše! On je, naime, juče poslanicima kosovske skupštine u svom ekspozeu najavio da će protiv Srbije podneti krivičnu prijavu zbog genocida i da će od Beograda tražiti odgovornost za počinjene ratne zločine, kao i naknadu ratne štete!

foto: AP/Darko Vojinović

Takođe, najavio je uvođenje obaveznog vojnog roka od tri meseca za mlade, a posebno je istakao i to da će se povećati budžet za vojsku i policiju. Sagovornici Kurira ove najave ocenjuju kao ozbiljnu pretnju miru, zastrašivanje i još veće zatezanje odnosa između Beograda i Prištine, a ministar odbrane Aleksandar Vulin ističe da se vojska pravi da bi se ratovalo.

- Da Šiptari tuže Srbiju za genocid, to ima smisla kao kad bi ustaše tužile jasenovačke logoraše. Ni pokušaj stvaranja vojske ni tužba za genocid neće proći bez odgovora Srbije. Nisu Šiptari formirali vojsku Kosova uz prećutni pristanak NATO da bi učestvovali u mirovnim operacijama. Vojska se pravi da bi ratovala, a Šiptari neće napasti ni Albaniju ni Crnu Goru ni Severnu Makedoniju. Vojska Kosova je ozbiljna pretnja miru na Balkanu - naveo je Vulin.

Povodom najave tužbi za genocid, ministar spoljnih poslova Ivica Dačić kaže da bi to bio jedinstven slučaj u pravnoj praksi da dželat sudi žrtvi.

Tera Srbe protiv Srba

- Naročito je opasna najava uvođenja obaveznog vojnog roka, jer bi time Srbi praktično bili naterani da služe u tzv. vojsci Kosova, koja je nastala rušenjem svih važećih sporazuma i u kojoj bi oni sutra, ne daj bože, bili naterani da pucaju na svoju braću - upozorio je Dačić.

Predsednik skupštinskog odbora za KiM Milovan Drecun kaže za Kurir da je formiranje bilo kakve vojske na teritoriji KiM nasilno i suprotno Rezoluciji 1244.

- Kurti nastavlja sa ekstremnim političkim izjavama i nastoji da dodatno podigne tenziju između Beograda i Prištine, ali i da ih pojača kod Albanaca prema srpskom narodu na KiM i Srpskoj listi. To ugrožava bezbednost srpskog naroda i remeti teško uspostavljanu stabilnost u regionu. Albanci će morate da se suoče sa istinom o zločinima koje je OVK počinila prema Srbima i njihovom genocidnom planu da sprovedu etničko čišćenje, što, na sreću, nisu uspeli - kaže Drecun.

Ispunjavanje obaveza

Pre svih ovih pretnji i uoči početka sednice Skupštine na KiM, premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je da će saradnja s vlastima na Kosovu zavisti od njihovog ispunjavanja Briselskog sporazuma.

- Mi smo uvek bili spremni za saradnju, ali će to zavisiti od ispunjavanja obaveza o formiranju Zajednice srpskih opština, kao i od ukidanja necivilizacijskih taksa. Spremni smo da razgovaramo sa svima tamo gde žive Srbi kako bi se unapredio njihov položaj - rekla je ranije juče Brnabićeva i dodala da će sa 10 mandata Srpska lista u parlamentu biti jači faktor na Kosovu.

Ratni zločinac

KURTIJEV MINISTAR OSUĐENI UBICA SRBA

Novi ministar odbrane u vladi tzv. Kosova je Anton Ćuni, koji je osuđen pred Višim sudom u Nišu za ubistvo petorice srpskih vojnika 1998. godine! Njemu je, zajedno sa sedmoricom Albanaca, suđeno u odsustvu, a zločin je izvršen tokom borbi na Košarama. Poznat je po tome da loše govori o Srbima i da iznosi laži o borbama na Košarama.

Prelaz Jarinje

POLICIJA ZADRŽALA ZAMENIKA DIREKTORA KANCELARIJE ZA KIM

Kosovska policija je zadržala juče zamenika direktora Kancelarije za KiM Damjana Jovića, a nakon sat i po dozvoljen mu je ulazak na Kosovo, gde je prisustvovao početku radova i polaganju kamena temeljca za izgradnju učeničkog doma u okviru Poljoprivredne škole Priština s privremenim sedištem u Lešku.

Kritike sa svih strana

TAČI NIJE PRISUSTVOVAO SEDNICI

foto: EPA/VALDRIN XHEMAJ

Srpska lista nije želela da učestvuje u raspravi, a aktuelni predsednik tzv. države Kosovo Hašim Tači nije prisustvovao sednici jer nije dobio poziv. Poslanici opozicionih albanskih stranaka juče su oštro kritikovali koaliciju Pokreta Samoopredeljenje Aljbina Kurtija i Demokratskog saveza Kosova Ise Mustafe, ocenjujući je „neprirodnom“. Odlazeći kosovski premijer Ramuš Haradinaj je Kurtiju rekao da je nedosledan, dok je lider Demokratske partije Kosova (DPK) Kadri Veselji ocenio da se za premijera bira čovek koji „ne priznaje niti oseća Republiku Kosovo“. I lider Socijaldemokratske inicijative Kosova Fatmir Ljimaj poručio je da Kurti ne poštuje himnu i zastavu Kosova i da treba da prestane da se ponaša kao opozicionar, već da bude premijer.

Kurir.rs/ Silvija Slamnig Foto: EPA/ Valdrin Xhemaj

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track