DRECUN O KURTIJU: Nezrela politička ličnost, s njim nema dijaloga jer su mu stavovi ekstremni
Foto: Stefan Jokić

Predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju

DRECUN O KURTIJU: Nezrela politička ličnost, s njim nema dijaloga jer su mu stavovi ekstremni

Politika -

BEOGRAD - Predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun ocenio je danas da je Aljbin Kurti nezrela politička ličnost koja istrajava na ekstremnim politickim stavovima i da su njegove izjave o dijalogu Beograda i Prištine, kako kaže, cinične.

"Izjava da je spreman na dijalog protivureči onome što govori kako će voditi takozvanu vladu. Kada neko preti tužbama za izmišljeni genocid, kada u vladu uvede čoveka koji je kriminalac i koji je surovo poubijao naše graničare na području karaule Košare iz zasede, ne možete da prihvatite tezu da je spreman za dijalog", rekao je Drecun za Pink.

Kosovski parlament izglasao je novu vladu koju ce predvoditi lider Samoopredeljenja Aljbin Kurti. Nova vlada imaće 15 ministarstava, od kojih su dva pripala Srpskoj listi.

"Kurti je putokaz kojim će u budućnosti ta vlada da ide i sve je suprostavljeno procesu normalizacije odnosa Beograda i Prištine, ali i suživotu dva naroda", dodaje Drecun.

Drecun smatra da je Kurtijev program vlade takav da onemogući nastavak razgovora ili da se razgovori, ako do njih dođe pod pritiskom međunarodne zajednice, veoma brzo završe. "Ja tu ne vidim prostor za kompromis, Kurti ne otvara mogućnost da se nade rešenje", smatra Drecun.

On je ukazao i na izjave Kurtija da se na Kosovu i Metohiji uvede vojni rok.

"Paravojna formacija može da se iskoristi protiv srpskog naroda na Kosovu i Metohiji. Nema ona sa kime da ratuje i zato ne bi ni trebalo da se formira, jer može samo da ratuje sa srpskim narodom i napravi etničko čišćenje", naveo je Drecun.

Kurti je najavio i podizanje tužbe protiv Srbije zbog navodnog genocida, a sve je suprotno od dijaloga, kaže Drecun.

(Kurir.rs/Tanjug/TV Pink)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track