TATJANA MACURA, STRANKA MODERNE SRBIJE: Savez za Srbiju neće na izbore jer se plaši rezultata
Foto: Nebojša Mandić

Intervju

TATJANA MACURA, STRANKA MODERNE SRBIJE: Savez za Srbiju neće na izbore jer se plaši rezultata

Politika -

Zbog nižeg cenzusa će ponuda biti programski i ideološki jasnija, organizacije koje naprave koalicione dogovore neće morati da pristaju na trule kompromise i da jedni drugima predstavljaju teret

Tatjana Macura, poslanica i kopredsednica Stranke moderne Srbije (SMS), kaže da odlično napreduju pregovori o zajedničkom nastupu na predstojećim izborima sa LSV, GDF, Srbija 21 i pojedinim članovima DS.

Nema dilemu da će SMS sa partnerima preći cenzus, dok strah od lošeg rezultata vidi kao glavni razlog što Savez za Srbiju (SZS) bojkotuje izbore.

- Srbija zaslužuje i može bolje, a promene su moguće i olovkom. Muka mi je od agresije na kojoj danas gotovo sve stranke insistiraju jer je to lakše, iako svesno znaju da posledicu podgrevanja građanskih sukoba neće oni snositi. Duboko verujemo da je moguće upristojiti političku scenu Srbije.

O zajedničkom nastupu na izborima pregovarate s nekim članovima DS, LSV, GDF, Srbije 21. Kako teku ti razgovori?

- Odlično. Nadamo se da ćemo uskoro ponuditi građanima listu koja nedvosmisleno želi da ubrza proces evrointegracija i reformi. Više od 10 organizacija uključeno je u razgovore o ponudi za republičke izbore i stalno nam se javljaju novi, pa ne bismo voleli da bilo koga isključimo i zato i ne žurimo.

Da li je vama olakšavajuća okolnost što je cenzus spušten sa pet na tri odsto?

- Zbog nižeg cenzusa će ponuda biti programski i ideološki jasnija, organizacije koje naprave koalicione dogovore neće morati da pristaju na trule kompromise i da jedni drugima predstavljaju teret.

Sigurni ste da ćete i posle izbora biti u parlamentu?

- Da. Nemam dilemu.

Kako onda komentarišete odluku dela opozicije, predvođenog SZS, koji je za bojkot izbora?

- Mislim da greše i da su se uplašili lošeg rezultata, pošto već duže vreme obećavaju pobedu koja ipak spada u nerealna očekivanja. Savezništvo koje su ponudili građanima programski i ideološki je konfuzno i uglavnom služi da maskira predstavnike bivše vlasti koji ne izazivaju simpatije među građanima.

Kurir.rs/ B. B. Foto: Nebojša Mandić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track