EVROPARLAMENTARCI POSLE POSETE SRBIJI: Varheji pozvao sve stranke da izađu na izbore, Fajon ukazala na problem medija
Ilustracija, Foto: Filip Plavčić

konferencija za medije

EVROPARLAMENTARCI POSLE POSETE SRBIJI: Varheji pozvao sve stranke da izađu na izbore, Fajon ukazala na problem medija

Politika -

BEOGRAD - Evropski komesar za proširenje Oliver Varheji pozvao je večeras u Beogradu sve političke stranke u Srbiji da ne bojkotuju izbore.

"Pozivamo sve političke stranke da učestvuju na izborima, da ih ne bojkotuju, to je neophodno za srpski narod, jer demokratija funkcioniše ako svi učestvujemo u njoj", rekao je Varheji novinarima.

Ilustracija
Ilustracijafoto: EPA/OLIVIER HOSLET

Na zajedničkoj konferenciji za novinare s predsedavajućom Delegaciji Evropskog parlamenta za odnose sa Srbijom Tanjom Fajon i izvestiocem EP za Srbiju Vladimirom Bilčikom, Varheji je kazao da je cilj njihove današnje posete da zatraže "od svih stranaka da dođu do zajedničkog sadržaoca kako bi bio ubrzan proces pristupanja Srbije Evropskoj uniji".

S druge strane, Fajon koja s Bilčikom posreduje u dijalogu vlasti i opozicije o izbornim uslovima, ukazala je na problem slobode medija u Srbiji.

"U decembru smo bili zadovoljni pošto su posle tri runde dijaloga načinjeni značajni koraci, ali danas je poruka: Sloboda medija! Sloboda medija! Sloboda medija!", rekla je Fajon.

Fajon je dodala da izgleda da je sloboda medija glavni preduslov da opozicija koja je najavila bojkot izbora, promeni stav.

"Poruka je da još ima vremena da se opozicija koja je proglasila bojkot, vrati u međustranački dijalog, a možda i na izbore. Želimo da pomognemo da izbori budu fer i da gradjani imaju poverenja u institucije", kazala je Fajon.

Bilčik je rekao da je svrha njihove posete da čuju sve strane.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Beta/Miloš Miškov

"Čujemo da postoji nizak nivo poverenja u političke institucije. Svaka prilika treba da se iskoristi da svi koji mogu učestvuju na izborima, a za to je neophodno da postoje slobodni mediji", kazao je Bilčik.

Varheji, Bilčik i Fajon održali su konferenciju za medije posle svog zajedničkog sastanka s predsednicom Skupštine Srbije Majom Gojković i predstavnicima političkih stranaka koje učestvuju u dijalogu vlasti i opozicije o izbornim uslovima, a uoči sastanka s predstavnicima Saveza za Srbiju i Pokreta slobodnih građana - opozicije koja je najavila bojkot izbora.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track