PREDSEDNIK IZNENADIO VOJNIKE: Banuo na Topčider nenajavljeno, pa s njima razgovarao i jeo vojnički pasulj FOTO
Foto: Printscreen/Instagram/buducnostsrbijeav

neočekivana poseta

PREDSEDNIK IZNENADIO VOJNIKE: Banuo na Topčider nenajavljeno, pa s njima razgovarao i jeo vojnički pasulj FOTO

Politika -

Predsednik Aleksandar Vučić nenajavljeno je danas posetio pripadnike 5. bataljona Vojne policije u kasarni "Topčider", od kojih je želeo neposredno da čuje kako oni vide stanje u vojsci.

Vučić sa pripadnicima vojne policije razgovara tokom ručka, u njihovoj kantini, a želeo je da čuje od njih više o tome koja im je oprema potrebna, šta bi unapredilo njihov standard, kolika je potreba za stanovima.

- Čestitam ministru i načelniku Generalštaba što su nas Amerikanci stavili na 63. mesto po snazi vatrene snage. Prošle godine smo bili na 70. mestu - istakao je Vučić i dodao da je očekivano da smo ispred svih u regionu.

foto: screenshot Pink tv

- Zadovoljan sam što smo u poslednjih pet godina, posle teških reformi, uspeli dosta toga da promenimo, što ljudi imaju po dva-tri para čizama, verujem da ćemo do juna, do Vidovdana uspeti da obezbedimo da svaki vojnik ima po četiri para čizama - najavio je predsednik.

Kad je reč o platama, predsednik je istakao da misli da su generali, pukovnici i potpukovnici zadovoljni.

- Ključna stvar su plate i mislim da su gerenali, pukovnici i potpukovnici zadovoljni. Problem su nam vojnici, čije su plate 44.000 - 45.000 i moramo da ih povećavamo, kako bismo imali veći broj vojnika i popunjenost vojske. Te plate moramo da povećamo!

foto: screenshot Pink tv

On je dodao da je to nužno da bismo povećali broj vojnika, i da nije problem jug Srbije, već Beograd i Vojvodina i kako tu privući vojnike.

Predsednik kaže da je zadovoljan stanjem kada je reč o oružju.

- Oružja imamo sve više, i ovde na Topčideru su spremni za preuzimanje "Miloša". Moramo da ubrzamo izgradnju stanova za vojnike. Stanje je bolje nego što je bilo!

Vučić je naveo da se mora ubrzati izgradnja stanova, da pripadnici vojske vide da imaju budućnost za sebe i porodice.

Predsednika i vrhovnog komandanta oružanih snaga u kasarni su dočekali ministar odbrane Aleksandar Vulin, načelnik Generalštaba VS Milan Mojsilović, komandant Garde general major Milomir Todorović, načelnik Uprave vojne policije brigadni general Rajko Milovanović i načelnih Uprave za operativne poslove general major Želimir Glišović. Raport mu je podneo kapetan Strahinja Babić.

Predsednik je s novinarima prokomentarisao i nedeljni ručak s vojnicima.

- Pasulj je bio odličan. Cvekla super. Ja sam mislio da možete da birate pasulj ili podvarak, ali mogli ste da uzmete i jedno i drugo. To je možda zbog mene - našalio se predsednik obraćajući se novinarima u kasarni.

Nedeljni ručak sa pripadnicima vojske Srbije.

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) on

On se na zvaničnom Instagram nalogu osoblju zahvalio na ručku.

Hvala na ručku!

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) on

Inače, američki vojni sajt Global fajer pauer upravo je objavio najnoviju rang listu zemalja po vojnoj snazi i kapacitetima, po kojoj je Srbija, u odnosu na prošlu godinu, napredovala za 13 pozicija i trenutno je na 65. mestu među ukupno 138 zemalja, koliko je rangirano.

Ostale zemlje regiona niže su rangirane od Srbije - Hrvatska na 69. mestu, Severna Makedonija na 127. mestu, Crna Gora na 123. i BiH na 133. mestu.

Zemlje su rangirane na osnovu više od 50 faktora koji određuju "indeks moći", odnosno kategorija počev od vojne moći, broja stanovnika i vojnika, preko finansija do logističkih sposobnosti, prirodnih resursa i geografskog položaja.

(Kurir.rs/ FOTO: Instagram; Printscreen TV Pink)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track