Najnovije vesti

VJAČESLAV VOLODIN: Odnosi Srbije i Rusije dinamični zahvaljujući Putinu i Vučiću
Ilustracija, Foto: Marina Lopičić, EPA / Alexei Druzhinin / Sputnik / Kremlin

predsednik državne dume rusije

VJAČESLAV VOLODIN: Odnosi Srbije i Rusije dinamični zahvaljujući Putinu i Vučiću

Politika

BEOGRAD/MOSKVA - Predsednik Državne dume Rusije Vjačeslav Volodin istakao je danas u Moskvi da se odnosi Srbije i Rusije razvijaju dinamično zahvaljujući predsednicima Vladimiru Putinu i Aleksandru Vučiću, a da je na parlamentima da kroz zakonodavni proces potkrepe dogovore. Volodin je sa predsednicom Narodne skupštine Srbije Majom Gojković otvorio petu sednicu Komisije za saradnju Državne dume Rusije i Narodne skupštine Srbije u Moskvi, saopšteno je iz kabineta predsednice srpskog parlamenta.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Beta, AP/Alexei Druzhinin

Volodin je ukazao da su rezultati saradnje očigledni, da je robna razmena u prošloj godini porasla za skoro za 24 odsto i da iznosi 2,3 milijarde dolara u prvih devet meseci prošle godine, a još mnogo treba da se učini da se postigne novi takav zadatak koji je postavljen, da da se robna razmena uveća do 3,5 milijardi dolara.

Gojković je istakla da dinamično održavanje sednica Komisije na najbolji način svedoči o kvalitetu odnosa, kao i snažnom obostranom interesu za dalje proširenje i unapredjenje saradnje.

"Pri svakom našem susretu mi imamo priliku da ocenimo kako naši odnosi beleže rekorde i najviši nivo u istoriji nakon više od 180 godina", naglasila je Gojković na početku zasedanja Komisije, ukazujući da je bilateralna i naročito parlamentarna saradnja veoma intenzivna.

Gojković je uputila iskrenu zahvalnost Ruskoj Federaciji na kontinuiranoj i principijelnoj podršci po pitanju Kosova i Metohije, posebno na multilateralnom planu i istakla da time Ruska Federacija još jednom potvrđuje svoju značajnu ulogu u poštovanju medjunarodnog prava i opštih principa i ciljeva proklamovanih u Povelji Ujedinjenih nacija, piše u saopštenju.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Marina Lopičić, Nebojša Mandić

Gojković je rekla da je Skupština nedavno ratifikovala Sporazum o predaji Peterburškog lista Miroslavljevog jevanđelja Republici Srbiji i slika Nikolaja Konstantinoviča Reriha Ruskoj Federaciji, koji ima ogroman simbolički značaj, kao i da očekuje da će uskoro biti ratifikovan Sporazum o slobodnoj trgovini između Republike Srbije i Evroazijske ekonomske unije, koji će, svojim sprovođenjem, predstavljati značajan doprinos razvoju ukupne saradnje.

Gojković je navela i da Parlament daje punu saradnju u domenu energetike, konkretno projektu "Turski tok", u domenu informacionih i komunikacionih tehnologija i digitalne ekonomije i pozdravila obnovljenu saradnju dve zemlje u oblasti korišćenja nuklearne energije u mirnodopske svrhe na osnovu ispitanih i inovacionih tehnologija.

Volodin je čestitao predstojeći praznik Srbiji, Sretenje – Dan državnosti i izneo želje za dalji razvoj i blagostanje Srbije.

Volodin je rekao da je srpski narod dao veliki doprinos pobedi nad fašizom, da je organizovao veliki antifašistički pokret, i da je u ratu poginuo svaki deseti stanovnik Jugoslavije, ukupno 1,7 miliona ljudi, a više od polovine njih su bili Srbi.

Ilustracija
Ilustracijafoto: EPA

"Srpski narod sebe je doveo na ivicu opstanka boreći se protiv fašizma", rekao je Volodin.

Volodin je rekao da Srbija i Rusija jednako gledaju na neophodnost čuvanja istorijskog sećanja i zahvalio Srbiji na svemu što čini da sačuva sećanje na sovjetske vojnike i oficire koji su poginuli prilikom oslobođenja Jugoslavije.

"Želimo da zahvalimo srpskom narodu za brigu o grobljima i memorijalima, tamo su naši vojnici sahranjeni, jedni pored drugih, i to je osnova koja nas još više zbližava", poručio je Volodin i predložio formiranje Instituta za čuvanje istorijskog sećanja, imajući u vidu da su srpski i ruski narod dali ogromne žrtve.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...