Najnovije vesti

VUČIĆ PORUČIO IZ BRISELA: Štitiću interese Srbije i svog naroda! NEĆE BITI LAKO NI MENI, NI NJIMA
Foto: Printscreen Pink Tv

uoči sastanka lidera Zapadnog Balkana

VUČIĆ PORUČIO IZ BRISELA: Štitiću interese Srbije i svog naroda! NEĆE BITI LAKO NI MENI, NI NJIMA

Politika

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovaće večeras neformalnoj večeri, koju za lidere Zapadnog Balkana organizuje predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel. Iz Evropske komisije je ranije najavljeno da će se predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen pridružiti tom sastanku.

Prema diplomatskim izvorima, Mišel je na večeru, pored šest lidera sa Zapadnog Balkana, pozvao i predsednicu Evropske komisije, šefa diplomatije EU Žozepa Borela i premijera Hrvatske Andreja Plenkovića, kao zemlje koja predsedava Savetu EU. Predsednik Vučić je za Nacionalni dnevnik TV Pink pred početak večere rekao da će svi lideri večeras izneti svoje.

- Možete da zamislite kako bi to izgledalo da nisam ovde. Ovako će da bude zanimljivije. Ja ću da štitim interese Srbije i svog naroda - kazao je Vučić.

Odgovarajući na pitanje novinara da li bi bilo lakše da je na derbiju u košarci nego u Briselu Vučić je rekao da bi lepše bilo da je na utakmici, ali da nije biran zbog toga.

- Večera neće biti laka ni meni, ni njima, ali sastanak je od izuzetne važnosti - istakao je Vučić.

foto: Printscreen Pink Tv

Makronove reči su obavezujuće

Vučić se zahvalio predsedniku Francuske Emanuelu Makronu na lepim rečima za njega, ali je dodao da bi voleo da je pažnja EU neuporedivo veća za zemlje Zapadnog Balkana.

Dodao je da, iako on i Makron imaju različito viđenje evropske politike, da je Makron uneo drastične promene i pozicionirao Evropu kao geopolitičkog igrača.

Vučić je tako odgovorio na pitanje novinara zašto je Evropa toliko zainteresovana za zemlje ZB i kako vidi pohvalu za njega da je sjajan lider koja je došla iz Minhenu od Makrona da EU treba više da ulaže u Srbiju.

- Hvala Markonu. Izuzetno ga cenim i hvala mu na lepim rečima. One su obavezujuće za nas - rekao je Vučić i poručio da će se potruditi da Srbiju pozicionira na još bolji način.

Vučić je zahvalio građanima Srbije što su Makrona na veoma lep način dočekali tokom njegove posete Beogradu.

foto: Profimedia

Dodiku ne mogu da udaram packe, on je moj prijatelj

Odgovarajući na pitanje šta će reći bošnjačkom članu Predsedništva BiH, Vučić kaže da je Dodik izrazio želju da Srpska pronađe svoj put, a da ako se ne poštuje Dejton, RS će krenuti putem svoje samostalnosti.

- Rekao sam da Srbija poštuje integritet BiH, kao i Dejton prema kojem se imovina ne sme dodeljivati napamet. Kao i uvek, kao i u CG, svi pronađu krivca u Beogradu, a kako bi imali zajedničku spoljnopolitički temu. Ne mogu reći da je problem u RS jer ona nema vojsku i divim joj se kako uopšte isplaćuju plate, i onda krivce traže u Beogradu. Naučili su na tu politiku još 90-ih - kaže Vučić i dodaje da se zbog toga ne uzbuđuje.

- Zamislite da je neko od njih napadnut na teritoriji Srbije, a da nije pronađen krivac? Usudiću se da kažem da je u Srebrenici bio pokušaj ubistva, ali to nikoga ne interesuje - naveo je Vučić.

Ističe da se moraju postavljati kontra pitanja: Zašto Srbi nemaju prava u CG, zašto nemaju prava u BiH.

foto: printscreen RTRS

- Tu odgovora nema i ne može ga biti. I oni sve to znaju. Šta onda tražite od Srba? Nećemo da puškama dolazimo do svojih prava, a želimo prava kao i svi drugi - kaže predsednik Vučić.

Dodaje da Dodiku ne može da udara packe, jer mu je prijatelj i jer je član Predsedništva BiH.

-Nisam Tadić, niti Milošević, moje je da pomažem našem narodu, a ne da udaram packe. I to sam rekao i u Minhenu pred stotinama ljudi. Onda nailazimo na zid ćutanja - kaže Vučić.

Igram po pravilima

Dodaje da je sa Kurtijem i Tačijem išao na razgovor koji je trebalo da ostane zatvoren za javnost, ali da su Kurtijev i Tačijev govor snimali, a da je on igrao po pravilima.

- Onda kažu da nije Kurti kriv, već da je to na neki drugi način procurelo. To je prost primer kako se opstruiše pokušaj dijaloga - kaže predsednik.

Kaže da je "sve baš briga" za Srbe u regionu i njihova prava, a da se on pojavljuje u očima pojedinaca kao "remetilac koji bi posle 30 godina da traži prava za Srbe".

- Ne može Ustavni sud da se ponaša antiustavno! Počeli su od imovine, pa će da pređu na šume, škole, a onda i na jezik, kao i u Crnoj Gori - kaže Vučić.

Kurir.rs/Pink

Foto printscreen

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...