KURTI LEGAO NA RUDU: Danas analizira preporuke, pa donosi odluku o ukidanju 100 odsto takse na robu iz Srbije
Foto: Profimedia

kaže, zameniće reciprocitetom

KURTI LEGAO NA RUDU: Danas analizira preporuke, pa donosi odluku o ukidanju 100 odsto takse na robu iz Srbije

Politika -

PRIŠTINA - Premijer tzv. Kosova Kurti izjavio je da će već danas analizirati preporuke, a potom doneti odluku o ukidanju sto odsto uvećanih taksi na proizvode iz Srbije.

On je objasnio da će "takse od 100 odsto na uvoz robe iz Srbije uskoro zameniti recipročnim merama, u cilju zaštite lokalnih proizvođača".

Kurti je na otvaranju Konvencije proizvođača sa Kosova, u organizaciji Kluba proizvođača Kosova, rekao da su lokalni proizvođači od velikog značaja, odnosno da predstavljaju stub kosovskog društva i ekonomije. Premijer je rekao da će lokalni proizvođačci od njega imati veliku podršku i dodao da očekuje preporuke od Kluba proizvođača Kosova.

On je rekao i da je na Kosovu malo ulaganja jer je bilo puno korupcije koja je uplašila potencijalne investitore. Podsetio je da je taksa na srpsku robu odluka koju je donela prethodna vlada.

„Zamenićemo taksu reciprocitetom. Mi smo za reciprocitet kao zaštitno sredstvo proizvođača. Principi reciprociteta koje će doneti vlada zasnivaće se na principima Svetske trgovinske organizacije i CEFTA “, rekao je Kurti i dodao da je ministarka Rozeta Hajdari preduzela određene korake za ukidanje takse, formirajući radnu grupu koja će sačiniti spisak svih trgovinskih barijera sa Srbijom, nakon čega će biti doneta odluka o ukidanju takse i uvođenju reciprociteta.

(Kurir.rs/Kosovo online)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track