Nikolić: Srbima na Kosovu preti genocid

Predsednik Srbije upozorio

Nikolić: Srbima na Kosovu preti genocid

Politika -
Tomislav Nikolić poručio za britanski Gardijan da postoji opasnost da Priština ode toliko daleko da protera sav naš narod

LONDON - Zabrinut.Predsednik Srbije Tomislav Nikolić upozorio je da Srbi na Kosovu žive pod pretnjom genocida i da bi svaki pokušaj nametanja vlasti prištinskih institucija mogao da dovede do egzodusa Srba.- Šta ako se Srbi isele? Ko će prihvatiti rezultate takvog genocida? To je jedna od definicija genocida - kada proterate 40.000 ljudi, bez obzira da li su u pitanju žene, muškarci civili ili vojnici, i kada izmenite etnički sastav teritorije. To je genocid - rekao je Nikolić u intervjuu britanskom Gardijanu. On je dodao da „postoji opasnost da je Priština spremna da ode toliko daleko“.- Jedine oružane snage, osim međunarodnih, jesu albanske. Ubeđen sam da im ne bi smetalo da to odmah učine - rekao je Nikolić.Predsednik Srbije je, međutim, dodao da jedino prisustvo NATO snaga sprečava takvu akciju.Nikolić je nagovestio nameru da zauzme tvrđi stav od prethodnika u pregovorima Beograda i Prištine, navodeći da se dosad samo od Srbije tražilo da pravi ustupke u naporima da se reši spor i da bi sada trebalo tražiti veće ustupke od Prištine.- Koji kompromis je dosad napravila Priština? Nijedan - rekao je Nikolić, dodajući da Srbija nije postavljala uslove i da kompromis ne znači da se Srbija uvek povlači korak po korak.

Popuniću rupu u budžetuNikolić je naglasio da je njegov najveći izazov da popuni rupu u budžetu, koja se procenjuje na tri milijarde dolara. On je zatražio međunarodnu pomoć, navodeći da su potrebe Srbije male u poređenju s razmerama krize u evrozoni. On je, međutim, upozorio kreditore da ne zahtevaju od Srbije ustupke u vezi s Kosovom kao uslov da dobije njihovu pomoć.Jahjagi nikada sever MitroviceNikolić je pozvao kosovsku predsednicu Atifete Jahjagu da prihvati da nikada neće upravljati severnim delom Mitrovice. Upitan da li to znači podelu Kosova, predsednik Srbije je rekao da „ne zna“, jer da mu je pre 20 godina neko rekao da neće biti Jugoslavije ne bi poverovao u to, kao ni u to da će se Srbija i Crna Gora razići.- Život nam priređuje iznenađenja, ne mogu da vodim politiku zamišljajući stvari - dodao je Nikolić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja