VULIN: Srbi u Crnoj Gori krivi jer odbijaju da predaju crkve za predsednikov poslovni prostor
Foto: Vladimir Šporčić

odgovor podgorici

VULIN: Srbi u Crnoj Gori krivi jer odbijaju da predaju crkve za predsednikov poslovni prostor

Politika -

- Milo Đukanović nije propustio priliku da napadne Srbiju, ali jeste propustio priliku da kaže za šta tačno optužuje Srbiju, osim za to što postoji. Đukanoviću je Srbija kriva što građani Crne Gore odbijaju da mu predaju svoje crkve za njegov poslovni prostor - rekao je danas ministar odbrane Aleksandar Vulin reagujući na intervju predsednika Crne Gore Mila Đukanovića za agenciju Rojters, u kojem je optužio Srbiju i Rusiju da koriste Srpsku pravoslavnu crkvu za podrivanje crnogorske vlade. - Srbi u Crnoj Gori za Đukanovića jednostavno nisu i građani Crne Gore, zato ih doživljava kao agente Srbije i Rusije. Ako se u Crnoj Gori pojavi korona virus nema sumnje da će Đukanović i za to optužiti Srbiju ili Rusiju i pozvati NATO u pomoć - zaključio je ministar Vulin.

O Srpskoj

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin izjavio je na svečanom prijemu u Beogradu povodom Dan Republike Srpske i godišnjica proglašenja prvog Ustava RS, da "Srbija nikada nije bila više u Republici Srpskoj i Republika Srpska u Srbiji".

Vulin, koji je svečanosti prisustvovao u svojstvu izaslanika predsednika Srbije Aleksandra Vučića, "istakao je da Republika Srpska nije nastala zato što je to odlučio neki savet ambasadora ni zato što je to bila volja političara, ni zato što su velike svetske sile htele jednim sporazumom da prekinu rat".

"Republika Srpska je nastala kao potreba srpskog naroda da se jednom i zauvek institucionalno zaštiti na prostorima na kojima živi, od jasenovačkog genocida i njegovog ponavljanja. Republika Srpska je nastala iz dubokog uverenja srpskog naroda da tamo gde nema svog sudiju ni policajca ni svog poslanika ni predsednika vlade, da tamo gde nema ni onog ko će da ga krsti ni onog ko će da ga leči, za njega nema ni pravde ni budućnosti ni istine ni napretka", rekao je Vulin.

On je dodao da "Srbija brine kada se kaže da će Dejtonski sporazum biti zamenjen odlukom ili voljom neke sile ili političara, brine, jer nikome kao Srbiji i srpskom narodu nije stalo do mira".

Vulin je istakao i da srpski narod "ima svako pravo da se sakupi i sabere u svojoj prestonici, oko svoje Srbije i predsednika kojem veruje".

Kurir.rs/tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track