ĐURIĆ: Umesto da štite ljudska prava građana Crne Gore napali predsednika Srbije
Foto: Tanjug/Sava Radovanović

ZAPREPAŠĆEN

ĐURIĆ: Umesto da štite ljudska prava građana Crne Gore napali predsednika Srbije

Politika -

Potpredsednik Glavnog odbora SNS Marko Đurić izrazio je večeras zaprepašćenje zbog činjenice da Vlada Crne Gore u svom sastavu ima Ministarstvo za ljudska i manjinska prava, imajući u vidu, kako kaže, aktuelni ekonomski i politički položaj srpkog i raznih drugih naroda, pojedinaca, profesija i društvenih grupa u toj državi.

"Ohrabren sam saznanjem da ovakvo Ministarstvo u nama prijateljskoj državi postoji, bez obzira na činjenicu što je svoje postojanje umesto zaštitom ljudskih prava građana Crne Gore obnarodovalo napadom na predsednika Republike Srbije. Nema veze, naši smo", naveo je Đurić u saopštenju.

On je izrazio uverenje da će "početna nesnalaženja" u radu tog ministarstva i izboru tema ubrzo biti prevaziđena.

"Kada se to bude desilo, uveren sam da će se Državno Ministarstvo za ljudska i manjinska prava najnaprednije demokratije, ne samo na zapadnom Balkanu, nego i na čitavom jugoistoku Evrope, bez odlaganja pozabaviti i "sitnim" problemima, kao što su hapšenja političkih disidenata i njihovih porodica, hapšenje novinara, otimanje privatne svojine crkve koja je starija i od moderne države Srbije, i od moderne države Crne Gore, kojoj čak ni u vreme fašističkih integracija za vreme drugog svetskog rata nije otimana imovina", naveo je Đurić.

Prema njegovim rečima, možda će tada biti prilike da se ova institucija "nesumnjivog međunarodnog prestiža" pozabavi i problemom zabrana vokalno-instrumentalnih predstava, crteža na tarabama i igralištima, repovanja, pevanja i drugačijeg razmišljanja uopšte.

"Do tada, predlažem uvaženim kolegama iz Državnog Ministarstva za ljudska i manjinska prava nezavisne, suverene i samostalne države Crne Gore, da predmet vezan za navodnu velikosrpsku agresiju proslede kolegama iz Ministarstva zdravlja, sektor za mentalnu higijenu", zaključio je Đurić.

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava Crne Gore ranije danas optužilo je predsednika Srbije za populističko-politikantstvo, zbog zahteva da Srbi u Crnoj Gori imaju ista prava koja su zagarantovana svim građanima koji pripadaju nacionalnim manjinama.

Kurir.rs/Tanjug

Foto Tanjug/Sava Radovanović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja