HAŠKI TRIBUNAL NE PUŠTA SRBE NA PREVREMENU SLOBODU: Nije odobreno puštanje Pavkovića, Lukića i još četvorice osuđenih
Ilustracija, Foto: EPA

surovo

HAŠKI TRIBUNAL NE PUŠTA SRBE NA PREVREMENU SLOBODU: Nije odobreno puštanje Pavkovića, Lukića i još četvorice osuđenih

Politika -

BEOGRAD - Haški tribunal za ratne zločine nije odobrio oslobođenje šestorice Srba koji su izdržali dve trećine kazne.

Na primer, predsednik sudskog mehanizma koji je nasledio tribunal, Karmel Ađijus ocenio da Radoslav Brđanin, bivši šef Kriznog štaba Srpske Autonomne Regije Krajina, koji je odslužio 20 od 30 godina kazne zatvora, ne može da bude oslobođen zbog ozbiljnosti zločina i jer nije pokazao da se nije dovoljno rehabilitovao, navoi Politika.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Foto Beta/Almir Ražić, 20 jun 2017

Uslove za prevremeno puštanje ispunilil su i generali Nebojša Pavković, osuđen na 22 godine a uhapšen 2005, Sreten Lukić, osuđen na 20 godina a uhapšen 2005, Vlastimir Đorđević, osuđen na 18 godina a uhapšen 2007, Radislav Krstić, osuđen na 35 godina a uhapšen 1998, i Radivoje Miletićm, osuđen na 18 godina a uhapšen 2005. godine.

Time su njima kaze produžene, iako su države u čijim zatvorima borave dale povoljna mišljenja, priznale njihovu resocijalizaciju i predložile da budu pušteni.

"Haški sud pokušava da nas podseti kakva mu je uloga i stav prema narodima iz bivše SFRJ. Očito je da samo Srbe ne puštaju na prevremenu slobodu, kako je predviđeno pravilima... To više nije diskreciono pravo (predsednika suda), već zloupotreba prava predsednika suda", rekao je za list Branko Lukić, branilac generala policije Sretena Lukića.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track