VUČIĆ UŽIVO U JUTARNJEM: Izbore raspisujem u podne, sreo sam se i s trojicom najbližih Trampu! ODGOVORIO I MILANOVIĆU
Foto: Printscreen Pink

PO sinoćnjem POVRATKU IZ VAŠINGTONA

VUČIĆ UŽIVO U JUTARNJEM: Izbore raspisujem u podne, sreo sam se i s trojicom najbližih Trampu! ODGOVORIO I MILANOVIĆU

Politika -

* Obradovićeva izjava klasičan poziv na državni udar

*Imao sam tremu pred govor u Vašingtonu

* Celu noć sam gledao šta se dešava u Americi, a to ovde nikog ne zanima

* Smejali su mi se kad sam za koronu rekao da se peru ruke, a Boris Džonson je snimio dva spota kako pere ruke

BEOGRAD - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić jutros je gostovao u jutarnjem programu, odmah po sinoćnjem povratku iz Vašingtona.

- Dobro je za Srbiju. Imam mnogo stvari o kojima bih mogao, ako je dočekam jednog dana - u penziji, da pričam unucima. To je jedan od najvažnijih skupova, ono što je važno jeste da je to najmoćnija lobistička grupa koja ima veliki uticaj na američko javno mnjenje - rekao je Vučić jutros na TV Pink osvrnuvši se na boravak u Vašingtonu iz kojeg je doputovao sinoć, a u kojem je učestvovao na skupu Američko-izraelskog komiteta za javne poslove.

Vučić danas u podne raspisuje parlamentarne izbore

Predsednik Aleksandar Vučić raspisaće danas u podne parlamentarne izbore. Vučić je rekao da će Srpska napredna stranka, čiji je predsednik, pokušati da u toku današnjeg dana prikupi overene potpise za listu, a već sutra listu preda Republičkoj izbornoj komisiji.

"Mi ćemo pokušati da već danas skupimo neophodne potpise, potrebno je 10.000, a mi ćemo skupiti 20.000 do 30.000 overenih potpisa za jedno popodne i pokušaćemo da sutra predamo listu", rekao je Vučić. Prema Zakonu o izboru narodnih poslanika, izbore za poslanike raspisuje predsednik Republike. Odlukom o raspisivanju izbora određuju se dan održavanja izbora i dan od koga počinju teci rokovi za vršenje izbornih radnji. Od dana raspisivanja do dana održavanja izbora ne može proteći manje od 45 ni više od 60 dana, a ranije je najavljeno da će izbori biti održani 26. aprila.

Vučić: Obradovićeva izjava klasičan poziv na državni udar

Vučić je izjavio danas da je poziv Boška Obradovića vojsci i policiji da preuzmu vlast u zemlji klasičan primer poziva na državni udar ili puč. On je primetio da niko od Obradovićevih partnera iz Saveza za Srbiju nije na to reagovao, ni osudio. Obradović bi, kaže, zapravo voleo da ga ubiju, ali zna da to ne bi bilo popularno da kaže, pa traži da ga uhapse, rekao je Vučić u jutarnjem.

1 / 4 Foto: Printscreen Pink

Vučić je ponovio da su takve reči po definiciji, klasičan primer poziva na puč, "definicija par ekselans poziva na drž udar ili puč". "Ja sam na to naučio i koliko god da se borite za zemlju, oni kažu - ti si nam kriv za sve, pozivamo nekoga da te uhapsi. I to postaje potpuno normalno", rekao je Vučić. Na konstataciju da je Ministarstvo odbrane podnelo krivičnu prijavu protiv Obradovića zbog te izjave, Vučić je rekao da se ne meša u rad državnih organa, tužilaštva pogotovo, ali da za njega lično nema sumnje da je reč o pozivu na državni udar.

Celu noć sam gledao...

Predsednik je dodao da se ovde najčešće ne razume značaj američke politike jer živimo daleko. Mislim da sam jedini koji je noćas posmatrao demokratske "prajmariz", a to ovde nikog ne zanima...

Super utorak: Povratak Bajdena, iznenadio Sandersa

Bivši potpredsednik SAD Džo Bajden vratio se u trku za kandidata Demokratske stranke nakon niza pobeda u "super utorku", a dobar rezultat zabeležio je i senator iz Vermonta Berni Sanders, jer je osvojio pobede u nekoliko velikih i delegatima bogatih država. Nesumnjivi gubitnici večeri su milijarder Majkl Blumberg i senatorka Elizabet Voren, koja je pretrpela sraman poraz na domaćem terenu u Masačusetsu, gde je završila tek na trećem mestu, iza Bajdena i Sandersa.

Susret s Trampovom trojkom

Vučić se osvrnuo i na posetu Vašingtonu rekavši da mu je pružena prilika da se ostvari kontakt sa najvažnijim američkim funkcionerima, a sasvim nenajavljeno i sa trojicom zvaničnika najbližih Trampu. Sastanak je održan u tzv. Mornaričkoj sobi u Beloj kući sa Grenelom, Kušnerom i O’Brajenom.

On je naveo da takvi sastanci neće promeniti politiku SAD, ali će pomoći da se čuju stavovi Srbije. "To je bio dobar sastanak, trajao je duplo više vremena nego što je bilo predviđeno, u maloj, mornaričkoj sobi u Beloj kući. Na takvim sastancima je drugačija atmosfera, rekao bih bolja atmosfera. Iznenadio sam se, ukazali su mi veliku čast", rekao je Vučić. Govoreći o tome kako je do sastanka došlo, Vučić jer rekao da je on trebalo da ima bilateralni sastanak sa O' Brajanom, ali da ti američki funkcioneri međusobno komuniciraju i da su drugovi u pravom smislu te reči.

"To neće promeniti politiku, ali će pomoći drastično i na ozbiljan način da se naši stavovi čuju i da imamo više razumevanja u budućnosti, što je od ogromnog značaja za Srbiju", rekao je Vučić.

Vučić je rekao i da je pred važan skup AIPEC u Vašingtonu, gde je govorio, imao i tremu, jer je posredi važan skup gde se govori na maternjem jeziku, na mestu gde nikada pre toga nisi govorio, gde treba pomenuti najvažnije stvari za Srbiju, pomenuti Jasenovac...

Odgovor hrvatskom predsedniku Milanoviću

- Sme da pita, naravno, da li je neki Hrvat ikad glasao za mene. Prvo, ja ne prebrojavam krvna zrnca ljudima koji za mene glasaju, drugo, niti mogu da znam ko je kako glasao na kom biračkom mestu, a treće znam da je SNS ubedljivo pobedio u najvećim hrvatskim mestima i to na lokalnim izborima, mestima sa hrvatskom većinom - rekao je Vučić dodajući da to pokazuje koliku kampanju mržnje vode u Hrvatskoj i protiv Srbije i protiv mene.

- Ne znam nijednog Srbina koji bi za njega glasao, ali verujem da ih ima - zaključio je Vučić.

O koroni i letu za Njujork

Vučić je jutros, govoreći o korona virusu, rekao da su mu se mnogi smejali kad je pozvao ljude da češće peru ruke, a da je Boris Džonson snimio dva spota kako pere ruke, te da je dr Nestorović bio u pravu rekavši da to nije samo respiratorni virus, već da kreće i od prljavih ruku.

Kad je reč o putovanju u Vašington, Vučić je rekao da je Er Srbijom leteo za Njujork a onda kolima išao do Vašingtona. Ispričao je i da nije mogao da spava u avionu pa je gledao filmove pa stoga poručuje nacionalnoj avio-kompaniji da malo poboljša izbor filmova, a da je sve drugo bilo u redu.

"Srbija neće biti parking za migrante"

Vučić je istakao danas, povodom izjava Boška Obradovića o migrantima, da neće dozvoliti da Srbija bude parking za migrante, ali da ćemo pokazati solidarnost.

"Nećemo dozvoliti da Srbija bude parking za bilo koga, kao što su govorili lažovi da će biti 400.000 migranata u Srbiji. O tome neće da brine neko ko je neodgovoran. Uvek ćemo pokazati solidarnost sa izbeglicama", rekao je Vučić i dodao da neće dozvoliti ni da neodgovorni ljudi ugrožavaju bezbednost I određuju našu sudbinu. Naglasio je da će Srbija, ako to bude potrebno, odlučiti da niko ne uđe u zemlju, i dodao da neće dozvoliti da se junačimo nad ljudima nad kojima je lako junačiti se.

(Kurir.rs/TV Pink)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track