PETER SIJARTO: Mađarska spremna da ako zatreba pomogne Srbiji zbog migranata
Ilustracija, Foto: EPA / Malton Dibra

PODRŠKA

PETER SIJARTO: Mađarska spremna da ako zatreba pomogne Srbiji zbog migranata

Politika -

ZAGREB - Šef diplomatije Mađarske Peter Sijarto ponudio je Srbiji dodatnu pomoć u slučaju povećanja migrantskog pritiska.

"Ako Srbiji zatreba pomoć, znaju gde će da nas nađu", poručio je Sijarto.

Ilustracija
Ilustracijafoto: AP

Peter Sijarto učestvuje u Zagrebu na neformalnom sastanku ministra spoljnih poslova EU.

Za petak 6. marta predviđeno je da se šefovi evropskih diplomatija, takođe u Zagrebu, sastanu na vanrdnom Savetu EU, posvećenom situaciji u Siriji i Turskoj i migrantskoj krizi na tursko-grčkoj granici.

"Interesantna je činjenica da zemlje koje su 2015. godine kritikovale Mađarsku zbog mera preduzetih u cilju zaštite granica sada podržavaju Grčku da uradi isto", kaže Sijarto.

On podseća da je prošle nedelje u Beogradu razgovarao sa ministrom unutrašnjih poslova Srbije Nebojšom Stefanovićem oko eventalne dodatne podrške Mađarske u obezbeđivanju južnih granica Srbije od migrantskog talasa.

"Mađarska je spremna da razgovara o tome. Po smenama, više od 600 mađarskih policijaca služi već na južnim granicma Srbije, a spremni smo da damo i dodatnu tehničku podršku", kaže Sijarto.

Šef mađarske diplomatije kaže da je tokom boravka u Beogradu dobio i informaciju da je Srbija spremna da otvori 5 novih pregovaračkih poglavlja.

Ilustracija
Ilustracijafoto: EPA/Erdem Sahin

"Ne vidim zašto to ne bi i uradili?", poručio je Sijarto.

On je izrazio nadu da će hrvatsko predsedvanje Savetom EU biti uspešnije od finskog po broju Međuvladnih konfrenijcija na kojima se otvaraju nova poglavlja u pristupnim pregovorima kandidata sa EU.

Tokom šest meseci predsedavanja Finske samo je Srbija održala jednu Međuvladinu konfrenciju na kojoj je otvoreno jedno pregovračko poglavlje.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track