STIGAO POKLON OD MAĐARSKOG PREDSEDNIKA: Pogledajte šta je Orban poklonio Vučiću za 50. rođendan (FOTO)
Foto: Kurir

dokaz prijateljstva i dobrih odnosa dve države

STIGAO POKLON OD MAĐARSKOG PREDSEDNIKA: Pogledajte šta je Orban poklonio Vučiću za 50. rođendan (FOTO)

Politika -

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji danas slavi jubilarni, 50. rođendan, dobio je od mađarskog premijera Viktora Orbana deonice za finasiranje izgradnje tunela ispod Budima, koje je svojevremeno kupio srpski knez Miloš Obrenović. Od predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana Vučić je uz čestitke dobio filigranski ukrašen tanjir.

foto: Kurir

Uramljeni poklon u zgradi Predsedništva Vučiću je uručio mađarski ambasador u Beogradu Atila Pinter.

Orban i Vučić u više navrata naglašavali su da su prethodnih godina, učvršćujući veze između dva naroda, koji su možda i najbolji u našoj zajedničkoj istoriji, razvili i lično prijateljstvo.

- Obično smatraju da su garant uspeha i bezbednosti jedne države jaka vojska i čelično snažna privreda, ali, po mom iskustvu, bez saveza, sve to nema nikakvu vrednost. Raduje me da, kao rezultat izvanredne saradnje proteklih godina, odnose između Mađarske i Srbije karakterišu ne samo uspesi u ekonomskom razvoju, zasnovanom na obostranim prednostima i poštovanju, nego i primerna manjinska politika, prožeta duhom prijateljstva. Uveren sam da se ovo ne bi moglo postići bez Vašeg ličnog zalaganja i napora. Ljudi mađarske nacionalnosti nikada neće zaboraviti, gospodine predsedniče, da ste od početka igrali presudnu ulogu u unapređenju mađarsko-srpskog pomirenja i da od tada stojite uz našu zemlju u ključnim pitanjima. U tom duhu, čini me ponosnim što sam danas u situaciji da Vas pozdravim, ne samo u svoje ime, nego i kao prijatelja cele mađarske nacije. Neka Vas Bog dugo poživi u snazi i zdravlju - navodi se u pismu premijera Orbana.

Hvala svima na divnim čestitkama!

Објава коју дели Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) дана

Inače, izgradnja tunela koji prolazi ispod brda u Budimu, bila je ideja grofa Ištvana Sačenjija, početkom pedesetih godina 19. veka. Zbog prepreka koje su poticale od gradske uprave, a potom i zbog revolucije 1848. godine, izgradnja je počela tek 1852.

Za finansiranje radova bivši palatin Jožef Irmenj ustanovio je Društvo za izgradnju tunela koje je izdalo deonice. Nakon poraza u borbi za slobodu interesovanje za ove deonice je bilo veliko. Ovoj akciji pridružio se i srpski knez Miloš Obrenović, što potvrđuje da je i on na kupovinu deonica gledao kao na veoma bitnu stvar i ujedno kao na prijateljski gest prema Mađarima.

Projekat igradnje tunela su uradili Vilijam Tierni Klark i Adam Klark.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track