ZAŠTO TRAŽI BAŠ RESOR POLJOPRIVREDE:Tomin sin šumadijski veleposednik, gomila hektare njiva, šuma, livada i vinograda
Foto: Nemanja Nikolić

otkrivamo

ZAŠTO TRAŽI BAŠ RESOR POLJOPRIVREDE:Tomin sin šumadijski veleposednik, gomila hektare njiva, šuma, livada i vinograda

Politika -

Radomir Nikolić već godinama gomila hektare njiva, šuma, livada i vinograda po Srbiji

Radomir Nikolić, odlazeći gradonačelnik Kragujevca, želi da nastavi karijeru u Ministarstvu poljoprivrede, što bi mogao da bude signal za uzbunu jer mlađani Nikolić već godinama kupuje njive, livade, šume i vinograde po Srbiji.

Nikolić, prema podacima iz poslednje imovinske karte, ima u svom vlasništvu oko 13,5 hektara zemljišta. Prema rečima Ivana Ninića iz Centra za vladavinu prava, sumnjivo je to što Nikolić, koji je naprasno postao veleposednik, hoće baš u Ministarstvo poljoprivrede, kroz koje prolaze velike pare iz fondova EU, a tu su i subvencije za ulaganja u ovu granu.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Marina Lopičić, Zorana Jevtić

Uvećavanje imovine

Nikolić je na funkciju prvog čoveka Kragujevca stupio sa, prema podacima iz prve imovinske karte, prijavljene Agenciji za borbu protiv korupcije 2014, devet hektara, 42 ara i 21 metrom kvadratnim zemljišta - njiva, šuma, livada i vinograda. U međuvremenu je Nikolić uvećavao svoju imovinu, pa tako, prema podacima iz 2018, u svom vlasništvu ima ukupno 13 hektara, četiri ara i 43 metra kvadratna zemljišta (šume, njive, livada i vinograd). Iako je godinama vodio Kragujevac, on nije na listi SNS za predstojeće lokalne izbore u ovom šumadijskom gradu. Prema pisanju medija, mlađani Nikolić se nameračio na funkciju, i to neku visoku, u Ministarstvu poljoprivrede.

Tata sve smislio

Zašto gradsko dete koje ranije nije imalo dodirnih tačaka s poljoprivredom - radio je u banci i JP „Srbijagas“, te vodio lokalnu samoupravu - odjednom želi da uđe u sektor poljoprivrede, nismo uspeli da saznamo, jer se Nikolić nije javljao na telefon.

S druge strane, za Ivana Ninića nema dileme. Ukoliko je priča o Nikolićevom odlasku u Ministarstvo poljoprivrede tačna, navodi, vrlo je simptomatično da neko ko je naprasno postao veleposednik hoće da uđe baš u resor poljoprivrede.

foto: Damir Dervišagić

- Ja tu vidim da on ili njegov otac određeni novac hoće da investiraju u poljoprivredu. On nije rođen na selu, nije se školovao za to, niti će naslediti poljoprivrednu imperiju, to je potreba da se novac tu upumpa i zavrti. Izborom poljoprivrede on možda želi da se konektuje sa određenim centrima moći i da bude njihov čovek u sistemu. Ako je to tačno, nije naivno. Isključujem mogućnost da se Radomir Nikolić jednog jutra probudio i rekao: „E, sad hoću da se bavim poljoprivredom“ - kaže Ninić za Kurir i dodaje:

- Drugo, u poljoprivredu ulazi veliki novac iz fondova EU, tu su subvencije... Mislim da iza ideje da Radomir Nikolić uđe u Ministarstvo poljoprivrede stoji njegov otac. Radomir nije sposoban da se nosi s takvim izazovima.

POSLEDNJA IMOVINSKA KARTA RADOMIRA NIKOLIĆA

foto: Kurir

(Kurir.rs / Katarina Blagović / Foto:Nemanja Nikolić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track