Najnovije vesti

VUČIĆ RAZGOVARAO SA BORELOM: EU čini sve da pomogne Srbiji
Foto: Zorana Jevtić

telefonom sa visokim predstavnikom EU za spoljne poslove

VUČIĆ RAZGOVARAO SA BORELOM: EU čini sve da pomogne Srbiji

Politika

BEOGRAD - Predsednik Aleksandar Vučić razgovarao je danas telefonom sa visokim predstavnikom EU za spoljne poslove i bezbednosnu politiku Žozepom Borelom, pre svega o merama koje se preduzimaju s ciljem suzbijanja širenja korona virusa i zarazne bolesti COVID-19.

Borel je rekao da Evropska unija čini sve da pomogne Srbiji, posebno u nabavci medicinske opreme, saopštila je Kancelarija za saradnju sa medijima predsednika Republike.

On je obavestio srpskog predsednika da evropske institucije pripremaju mogućnost da i zemlje u procesu pristupnih pregovora sa EU imaju pristup sredstvima iz EU fonda solidarnosti, koja su sada na raspolaganju i u slučaju kriznih situacija u oblasti javnog zdravlja, a ne samo prirodnih nepogoda, kao što je bio slučaj ranije.

Vučić je pozdravio odluku Evropske komisije da formira hitne zalihe medicinske opreme i materijala u vrednosti od 50 miliona evra, koje će, kroz Mehanizam civilne zaštite, biti dostupne i Srbiji.

Dvojica sagovornika saglasili su se da su za suzbijanje širenja korona virusa neophodne saradnja i koordinacija mera između Zapadnog Balkana i Evropske unije.

Vučić je visokom predstavniku Borelu rekao da Srbija računa na pomoć EU u borbi protiv bolesti, kao i u otklanjanju njenih ekonomskih posledica.

Kako se navodi u saopštenju, Borel i Vučić su razgovarali i o tome kako ekonomski pomoći Srbiji posle krize sa korona virusom.

Vučić je rekao da se Srbija nada da ima isti tretman kao zemlje članice i pristup različitim fondovima EU, koji bi pomogli oporavku srpske privrede.

Razgovarali su i o nabavci medicinske opreme i materijala za borbu protiv COVID-19.

Predsednik Vučić i šef evropske diplomatije Borel su razgovarali i o regionalnoj situaciji i odnosima Beograda i Prištine.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...