Vulin i Stefanović o Nikolićevom stavu o Kosmetu
Foto: KURIR

Vulin i Stefanović o Nikolićevom stavu o Kosmetu

Politika -
Predsednik Nikolić u poimanju kosovskog problema ne izlazi iz okvira Ustava Srbije, koji ne dopušta bilo kakvu podelu ili razgraničenje, rekao je Aleksandar Vulin

BEOGRAD - Najava predsednika Srbije Tomislava Nikolića da će zauzeti tvrđi stav od prethodnika u pregovorima Beograda i Prištine, prema rečima budućeg šefa vladine Kancelarije za KiM Aleksandra Vulina, proizilazi iz uverenja da prethodna vlada nije dovoljno koristila mogućnosti koje daje Rezolucije 1244 UN i da nije dovoljno obraćala pažnju na realnost na terenu.

Vulin je rekao da će, osim Rezolucije 1244, u osnovi buduće vladine politike po pitanju Kosova biti Ustav Srbije.

"Treba da pođemo od toga da vidimo koji su to interesi Srbije. Koji su to interesi Srba koji žive na prostoru KiM? Do sada se o tome najmanje vodilo računa. Često se pominje reč realnost. Jedna od realnosti je da Kosovo ne može biti nezavisna država bez saglasnosti i uz pomoć Srbije. Pođimo i od te realnosti", objasnio je Vulin.

Vulin je naglasio da predsednik Nikolić u poimanju kosovskog problema ne izlazi iz okvira Ustava Srbije, koji ne dopušta bilo kakvu podelu ili razgraničenje.

Bivši šef pregovaračkog tima Beograda u dijalogu s Prištinom Borko Stefanović smatra da predsednik Nikolić svoje spoljnopolitičke inicijative iznosi na "stidljiv" način, što, prema njegovim rečima, dokazuje da nova vladajuća većina nema plan za rešavanje tog problema.

Demokratska stranka je, kako je rekao Stefanović, spremna da doprinese stvaranju unutrašnjopolitičkog konsenzusa kada je reč o Kosovu, ali pod uslovom da vladajuća većina konkretizuje politiku i dokaže da je ona u državnom interesu.

"Što se tiče podele Kosova, ako misle da je to realno izvodljivo onda to treba da iznesu. Smatram da bi takva inicijativa doživela masovno odbijanje Albanaca i znatnog dela međunarodne zajednice, možda čak i Moskve", izjavio je Stefanović.

Ocenjujući da će se uspešnost politike vlade meriti sposobnošću da se nosi sa ekonomskim problemima, Stefanović je izrazio nadu da, ukoliko ne pokaže uspešnost na tom polju, nova većina neće podleći iskušenju da pribegne jeftinoj demagoškoj retorici i populizmu po pitanju Kosova.

"Ne znam da li Nikolić najavljuje zaokret u državnoj politici, jer često predsednik daje izjave koje njegov kabinet posle pojašnjava. Možda će i ovu da nam pojasni", rekao je Stefanović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track