SRBI, DRŽITE SE DISTANCE I IZOLACIJE!: Veću krizu svet skoro nije video
Foto: Privatna Arhiva

Intervju Ambasador kraljevine Španije u Beogradu

SRBI, DRŽITE SE DISTANCE I IZOLACIJE!: Veću krizu svet skoro nije video

Politika -

Stav... Greška pojedinca može da košta života druge ljude. Uveren sam da će društvo dati lekciju iz solidarnosti, odgovornosti i humanosti, kaže Raul Bartolome.

Španija je, pored Italije i Kine, država koju je najviše pogodila pandemiija koronavirusa. Broj žrtava je premašio broj od 10.000, a ambasador Španije u Srbiji Raul Bartolome kaže da je, uprkos svemu, optimistično to što je poslednjih dana sporiji rast broja novozaraženih.

On u ekskluzivnom intervjuu za Kurir ocenjuje da u svetu trenutno vlada kriza kakva dosad nije viđena, dodajući da sve to iziskuje snažan evropski odgovor.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Profimedia

Informacije i fotografije iz Španije, koje se pojavljuju u medijima ovih dana, prilično su obeshrabrujuće...

- Od početka ove strašne pandemije gledamo kako u svakoj zemlji brojke dostižu rekord. Španija je, pored toga, naročito izložena ovoj pandemiji, budući da je druga najposećenija zemlja u svetu, sa najvećim međunarodnim kretanjem ljudi kao posledicom toga. Ali takođe je i tačno da se protiv pandemije bori svojim najjačim oružjem: sveobuhvatnim sistemom javnog zdravlja, označenog od više institucija, kao što su Svetski ekonomski forum ili Blumbergov indeks, kao jedan od najboljih na svetu. Ako se ovome doda i naša adaptabilnost i sposobnost za brzo i profesionalno reagovanje, kao i solidarnost koja vlada u našem društvu, onda, prema podacima od poslednjih dana, vidimo promenu tendencije, tj. sporiji rast broja zaraženih.

Koje mere u ovoj borbi daju najbolje rezultate?

- Ovi ohrabrujući podaci su mogući zahvaljujući blagovremenoj reakciji i usvajanju vrlo striktnih mera - u nekim trenucima smo reagovali čak i pre preporuka SZO i drugih međunarodnih organizacija - čiji je cilj bio zaštita zdravlja i bezbednosti građana: da zaustavimo napredovanje bolesti i ojačamo sistem javnog zdravlja i pomognemo zdravstvenim radnicima koji, kao i drugi kolektivi, izvanredno rade u ovoj situaciji. Na primer, Fajnenšel tajms je prošle nedelje objavio da je Španija druga zemlja po broju izvršenih testova na milion stanovnika. Takođe je i druga zemlja sa najvećim brojem oporavljenih bolesnika.

Ilustracija
Ilustracijafoto: EPA

Španija je zatražila veću evropsku pomoć u ovoj krizi. Očekujete li pojačanu solidarnost drugih država?

- Španija se, kao i ostatak sveta, suočava s jednom globalnom pandemijom. Sa jednom zdravstvenom, ekonomskom i društvenom krizom bez presedana na koju moramo da odgovorimo svim neophodnim sredstvima, jedinstveno i usaglašeno. Ova kriza nije kao ona iz 2008: radi se o jednoj sistemskoj krizi izazvanoj globalnom pandemijom. Potreban nam je takav mehanizam solidarnosti koji će na neki način umanjiti zaduženost u koju upadamo da bismo se izborili s koronavirusom. Ovo iziskuje snažan evropski odgovor. Od svog početka, EU je, suštinski, projekat solidarnosti i saradnje između njenih članica i partnera, kao što smo se uverili u pogledu pomoći u vrednosti od 93,4 miliona evra koje je namenila Srbiji ovih dana za borbu protiv koronavirusa. Njen razlog postojanja je blagostanje svih Evropljana. Projekat kao što je Evropska unija ne bi bio moguć da nije temeljen na solidarnosti.

Srbija je uvela niz mera u borbi protiv koronavirusa. Kakva je vaša poruka građanima?

- Vlada Srbije je usvojila oštre mere, čak i pre nego što je znatno porastao broj obolelih od koronavirusa u zemlji, što je omogućilo da, premda broj zaraženih raste, on ne bude eksponencijalan, što bi dovelo do preopterećenosti zdravstvenog sistema. Da bi se obolelima od virusa garantovala odgovarajuća zbrinutost, ključno je održavanje kapaciteta zdravstvenog sistema. Otuda je moja poruka građanima da se rigorozno pridržavaju mera koje su uvele srpske vlasti, kao i preporuka Svetske zdravstvene organizacije, naročito onih koje se odnose na izolaciju i socijalno distanciranje. Srbima i Špancima, koji su toliko slični po karakteru, teško pada to što moraju da se odreknu iskazivanja bliskosti u kontaktu i susretima s njima dragim ljudima. Međutim, ova kriza zahteva kolektivan napor, u kome pojedinačna odgovornost i solidarnost imaju realan efekat na celokupno društvo. Greška pojedinca može da košta života druge ljude. Uveren sam da će društvo dati lekciju iz solidarnosti, odgovornosti i humanosti. U Španiji smo, svakako, od početka svedoci da građani pokazuju najbolju verziju ljudskog bića.

Ilustracija
Ilustracijafoto: EPA / J.CASARES

Ceo svet je promenio ritam, svakodnevicu... Šta se kod vas lično promenilo? Kako provodite vreme u Beogradu?

- Verujem da se i moj život promenio, kao i život čitavog društva, budući da sam morao da prilagodim svoju rutinu novoj situaciji koja zahteva odgovornost. Slobodno vreme koje mi preostaje - moram da priznam da ga nemam mnogo s obzirom na to da intenzivno radimo u ambasadi - provodim uživajući u krugu porodice krugu i u sitnim zadovoljstvima kao što su čitanje i filmovi.

Poruka našim građanima u Španiji

RAČUNAJTE NA SVU POMOĆ

Među zaraženima u Španiji ima i Srba. Da li imate više informacija o tome?

- I Ministarstvo spoljnih poslova i ja lično smo u stalnom kontaktu sa Ambasadom Srbije u Madridu u cilju razmene informacija i sagledavanja mogućih puteva saradnje. Srpski državljani u Španiji mogu da računaju na sve resurse u našoj zemlji, kao i na naše iskustvo i pomoć.

Kurir.rs/Boban Karović/Foto: Privatna Arhiva

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track