VELIKE SILE DUGUJU ODGOVOR! Dačić: Da li je COVID-19 prirodan ili laboratorijski virus?
Foto: Beta/ Slobodan Miljević

ZAJEDNIČKI APEL ZEMALJA ZAPADNOG BALKANA

VELIKE SILE DUGUJU ODGOVOR! Dačić: Da li je COVID-19 prirodan ili laboratorijski virus?

Politika -

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić potvrdio je danas da su zemlje Zapadnog Balkana, koje su kandidati za članstvo u EU, uputile zajednički apel Evropskoj komisiji da budu izuzete iz zabrane izvoza medicinske opreme i lekova iz EU i dodao da se odgovor očekuje sledeće sedmice.

Dačić je rekao da je u ime Vlade Srbije potpisao zajednički apel koji je inicijativa šest kandidata Zapadnog Balkana za članstvo u EU, u okviru Berlinskog procesa.

''Iz EK su nas obavestili da će razmotriti taj predlog i u toku nedelje dostaviti odgovor'', rekao je Dačić za TV Prva.

Naglasio je da je to veoma važno jer danas, kaže, nije pitanje da li imate novac da kupite opremu, nego da li imate od koga i da li taj ko ima hoće da vam proda i isporuči.

''Imamo problem čak i ako platimo opremu, jer su mnoge zemlje u međuvremenu uvele nove propise da su zabranule isporuku, a u uslovima kada imate nelojalnom konkurencijom, kad neke zemlje naruče milijardu maski, a mi dva miliona, postavlja se pitanje pouzdanosti ugovora'', kazao je Dačić.

Ocenio je da EU u ovoj krizi pokazala određenu nekonzistetnost i da nije odgovorila jedinstvenom politikom na što je, istakao je, primedba i samih članica Unije.

Kad se desila kriza, kaže Dačić, nestao je zajednički stav EU čije članice još uvek ne mogu da se dogovore o fondu za pomoć zemljama zbog ekonomskih posledica korona virusa.

''Kad je Italiji bila neophodna pomoć Nemačka i neke druge okolne zemlje su se posvetile nacionalnim pitanjima i zabranile izvoz medicinske pomoći u Italiji'', naveo je Dačić.

To, kako je istakao, pokazuje da Srbija mora da vodi računa o svojim interesima.

Govoreći o izostanku evropske solidarnosti u vreme pandemije, Dačić je primetio da Srbiju, ni ostale zemlje kandidate za članstvo u EU, niko ne spominje.

Prema njegovim rečima, EU je do sada sredstva iz IPA fondova preimenovala za pomoć u sadašnjoj krizi, ali EU još nije donela zajedničku odluku o paketu pomoći za zemlje unutar Unije jer svaka zemlja ima svoj finansijski interes u ovom trenutku.

Dodao je da će Nemačka za pomoć svojoj privredi izdvojiti između 700 i 900 milijardi evra, ali da je veliko pitanje kako će se postići dogovor o pomoći Španiji ili Italiji, a posebno kada je reč o zemljama kanditatima.

''Mi smo se zato okrenuli svojim izvorima i mogućnostima, moraćemo da državnim intervencijama pomogneo da privreda funkcioniše i da se prevaziđu posledice pandemije”, kazao je on.

Dačić je naveo da velike sile, ali pre svega UN i Savet bezbednosti duguju odgovor o poreklu virusa Covid-19, odnosno, objašnjnje da li je prirodan ili laboratorjski virus i da li je reč o biološkom ratu i primetio da postoje različite teorije o tome.

Dačić je primetio da je kriza sa pandemijom korona virusa pokazala i da bez uloge države nema dobrog odgovora na krize uz ocenu da bi srpska privreda propala da nema mera države.

Naglasio je da bez jakog državnog zdravstva nema odgovora za krizu i da to treba da nam bude pouka i da se više pažnje posvetimo tome.

Komentarišući kritike o stepenu demokratije u vanrednom stanju, Dačić je kazao da je u ovom trenutku najvažnije spasavanje ljudskih života, a da se o tome ne odlučuje glasanjem ni demokratijom već primenom određenih mera.

''Kada polemišemo šta je demokratski, osnovna stvar je da li državno rukovodstvo ume da reaguje na krizu, a bez dobrog upravljanja ne možete da spasite narod'', uveren je Dačić.

Govoreći o državljanima Srbije kojima država pomaže da se vrate iz inostrantva, Dačić je kazao da je do sada vratilo više od 5.000 građana i naglasio da se jednom dnevno organizuje let Er Srbijom za povratak državljana iz raznih krajeva sveta.

Dodao je i da na jednom kruzeru koji se približio evropskim vodama ima dvoje srpskih državljana koji su zaraženi korona virusom, ali nije precizirao odakle oni putuju.

''To su sada specifične okolnosti u kojima u dogovoru sa našim zdravstevnim vlastima moramo organizovati njihov povratak'', rekao je Dačić.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track