EVO KAKO ALBANCI ODGOVARAJU NA PRUŽENI POMOĆ IZ SRBIJE: Kurti na meti napada zbog korona testova, opozicija pobesnela
Ilustracija, Foto: EPA/VALDRIN XHEMAJ

sramno

EVO KAKO ALBANCI ODGOVARAJU NA PRUŽENI POMOĆ IZ SRBIJE: Kurti na meti napada zbog korona testova, opozicija pobesnela

Politika -

BEOGRAD - Pošiljka sa 1.000 testova na koronavirus iz Srbije, koja je nedavno dostavljena kosovskom Institutu za javno zdravlje u Prištini, dovela je do toga da se odlazeća vlada Aljbina Kurtija ponovo nadje na meti kritike kosovske opozicije i dela javnosti, piše danas portal KosSev.

Ilustracija
Ilustracijafoto: EPA/Valdrin Xhemaj

Pokrenuta je i peticija da se pošiljka odbije, a zamenik predsednika Udruženja veterana OVK, Nasim Haradinaj, zatražio je hitnu istragu parlamentarne komisije i tužilaštva i pozvao prištinski Institut za javno zdravlje da ;testove "baci u smeće".

S druge strane, publicista i pisac Veton Suroi ne vidi ništa sporno u donaciji iz Beograda.

Kosev piše da je više prištinskih medija danas prenelo da je na Kosovu pokrenuta peticija za "okupljanje svih protivnika pomoći iz Srbije", kojom se poziva Vlada da otkaže nedavnu pošiljku 1.000 testova koja je u Prištinu stigla kao donacija Vlade Srbije.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Shutterstock

"Mi ne verujemo Srbiji i ne želimo milostinju onih koji su nas spaljivali i ubijali. Srbija mora da odgovara za masakre, nestale, silovane, političke zatvorenike i kolaps ekonomije na Kosovu. Prihvatanjem ove pomoći humanizmom maskiramo zločinačko lice Vučića i drugih bivših Miloševićevih podređenih", navodi se u saopštenju koje prenose prištinski mediji, bez navodjenja ko je inicijator peticije, piše ovaj portal.

U saopštenju se dodaje da su deo poslednje pošiljke iz Srbije bili "otrovni glasački listići".

RTK2 prenosi pisanje RTK da su peticiju do sad potpisali i novinar Fitim Čeku i politički aktivisti Granit Geci, Driton Bardeci i Endrit Zabrđa.

Zamenik predsednika Udruženja veterana OVK, Nasim Haradinaj, u objavi na Fejbsuku saopštio je da je podneo zahtev da parlamentarna istražna komisija hitno ispita prijem 1.000 testova iz Srbije.

Medju mnogima koji su juče kritikovali vladu Aljbina Kurtija zbog toga što je prihvatila 1.000 testova kao donaciju Srbije bio je i šef poslaničke grupe Alijansa za budućnost Kosova (AAK), Daut Haradinaj koji je poručio da "čak i kada bi mu braća oživela, ne bi prihvatio tu pomoć".

Ilustracija
Ilustracijafoto: Youtube Printscreen

On je pozvao glavnog tužioca da pokrene sveobuhvatnu istragu i istraži aktivnosti svih aktera koji su umešani "u ovaj sramotni i veliki skandal".

U petak je u Prištinu stiglo 1.000 testova u okviru regionalne saradnje protiv COVID-19, potvrdio je tada za KoSSev portparol kosovskog Ministarstva zdravlja, Faik Hoti. On je poručio da je s druge strane Kosovo "omogućilo lekarskim timovima iz Srbije da periodično ulaze na Kosovo radi pružanja medicinskih usluga pripadnicima srpske zajednice, a na zahtev gradonačelnika iz opština sa srpskom većinom", piše KosSev.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track