INICIJATIVA UDS: Most na Dunavu kod Bačke Palanke da dobije ime po Diani Budisavljević
Foto: Rtv

Hvala Diani Budisavljević!

INICIJATIVA UDS: Most na Dunavu kod Bačke Palanke da dobije ime po Diani Budisavljević

Politika -

BEOGRAD - Dan nakon istovremene televizijske premijere filma “Dnevnik Diane Budisavljević” na nacionalnim javnim servisima Srbije i Hrvatske, Ujedinjena demokratska Srbija, koalicija koju čine Srbija 21, Vojvođanski front predvođen LSV, Stranka moderne Srbije i Građanski demokratski forum, pokrenuće inicijativu nadležnim organima Republike Srbije da most na Dunavu kod Bačke Palanke, koji istovremeno služi i kao granični prelaz ka Republici Hrvatskoj, ponese ime “Most Diane Budisavljević”. UDS smatra da istinska heroina koja je iz ustaških logora tokom drugog svetskog rata spasila preko 10.000 dece zaslužuje priznanje.

Istoriju regiona ispisuju ovakva herojska dela i ona treba da ostanu trajno zapamćena i svima da posluže kao inspiracija za budućnost. Zato je važno istoriju učiti bez dnevnopolitičkog revizionizma i relativizacije ili prećutkivanja bilo čijih zločina. To je jednako važno, kako za istoriju Drugog svetskog rata, tako i za događaje iz ratova na teritoriji bivše Jugoslavije devedesetih godina prošlog veka.

Narodi koji ne nauče istorijske lekcije osuđeni su na ponavljanje istorije.

UDS će svoje političko delovanje uvek usmeravati isključivo na regionalno pomirenje i saradnju, sa željom da od regiona stvori mesto prosperiteta, a ne mesto zamrznutih konflikata koji se zavisno od dnevnopolitičkih potreba vladajućih elita podgrevaju i serviraju osiromašenim i zavađenim građanima.

Hvala Diani Budisavljević!

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track