VUČIĆ DVA SATA RAZGOVARAO SA PREDSTAVNICIMA EU: Srbija na evropskom putu iako nam se razlikuju stavovi po pitanju Kosova
Foto: Tanjug Printscreen

STIŽE POMOĆ OD 93 MILIONA EVRA

VUČIĆ DVA SATA RAZGOVARAO SA PREDSTAVNICIMA EU: Srbija na evropskom putu iako nam se razlikuju stavovi po pitanju Kosova

Politika -

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas, posle sastanka sa predstavnicima EU i ambasadorima zemalja članica Unije, da je Srbija zahvalna Evropskoj uniji na pomoći, podršci i solidarnosti u borbi protiv Covid-19, ali i ranije, da ostaje privržena putu u EU, ali i da zadržava pravo na sosptveni stav o svakom pitanju.

Vučić je, posle gotovo dva sata razgovora sa predstavnicima EU, istakao da Srbija nedvosmisleno ostaje na putu ka EU, da nastavlja sa usklađivanjem sa uzusima i pravilima EU, ali da zadržava pravo da uvek iznese svoj stav o svakom pitanju, u skladu sa demokratskim principima Unije.

"Imali smo dobar, otvoren i veoma dug sastanak. Razgovarali smo o svim važnim temama", rekao je Vučić novinarima.

Preneo je da je iskazana saglasnost o svim važnim stvarima, a izvesne razlike iskazane su samo po pitanjima vezanim za Kosovo, poput pristupanja ENTSO.

foto: Tanjug Printscreen

Predsednik Srbije je istakao da je nedvosmislen stav Srbije da se nalazi na evropskom putu.

"Želim da ponovim nedvosmislen stav Srbije, a to je da se nalazimo na evropskom putu, da želimo da svoju zemlju uređujemo po evropskim uzusima i pravilima, da razumemo sve stvari koje se dešavaju u EU, kao i da nikoga ne molimo ni za šta. Različite stavove smo imali samo oko pitanja ENTSO i energetskih pitanja na Kosovu, kao i drugih pitanja oko Kosova. Što se svega drugog tiče, imali smo izuzetan sastanak, veoma dobar za nas. Srbija će svoj evropski put nastaviti na transparentan način i rado će prihvatati sve dobre reči koje dolaze iz EU, tako i kritike, ali će sebi dati za pravo da misli svojom glavom i da na njih odgovori. Demokratija pripada svima i imamo pravo da iznesemo svoje mišljenje po svakom pitanju", naglasio je Vučić posle dvočasovnog sastanka.

Predsednik je poručio da je Srbija izuzetno zahvalna EU, na finansijskoj pomoći i na svakoj drugoj vrsti podrške i solidarnosti, koju je u Unija pokazivala i u ranijem periodu, i sada u borbi protiv virusa korona.

"Mi smo na toj vrsti finansijskoj pomoći i podršci, poreskim obeveznicima EU, i zemljama članicama koje su takvu odluku donele. To je za nas velika stvar i vek ćemo to umeti da poštujemo", rekao je predsednik Srbije.

Podsetio je da je EU opredelila 93 miliona evra pomoći, 15 miliona za hitne nanabvke, a 78 miliona za podršku ekonomskom opravku.

Takođe, izdvojeno je i više od četiri miliona za robu, čiji će najveći deo stići u maju.

Vučić je naveo da Srbija sada ima nešto više zaštitine opreme nego što je potrebnom čak i nešto više respiratora, nego što je neopdhodno sada, te ukazao da smo spremni, ako je to potrebno bilo kojoj zemlji članici EU, da im ih uručimo u roku od 12 sati.

Ukazao je da je preneo molbu da EU što pre donese bitne odluke u vezi fonda za oporavak, jer što je Unija jača to će privredni oporavak Srbije biti snažniji i brži.

Takođe, ukazao je na činjenicu koliko je važna ekonomska saradnja sa EU, podsetivši da 68 odsto, odnosno dve trećine robne razmene vezano za EU.

"Naša ukupna robna razmena prošle godine je iznosila 26 milijardi evra, a pre samo deset godina bila je na 10 milijardi evra. To pokazuje koliko Srbija napreduje, ali i naš odnos sa EU u ekonomskom smislu. To pokazuje i koliko smo zavisni od tržišta EU, i zato smo srećni kada Savet EU može da donese odluku i donose ambiciozne planove za ulaganje", podvukao je on.

Vučić je kazao da je Srbija posebno zainteresovana za kompanije koje rade u našoj zemlji i buduće investicije.

"Izrazio sam ogromnu zahvalnost kompanijama iz EU koje su pretrpele težak udarac u okviru pandemije i u našoj zemlji, koje su spremne da u što kraćem periodu nastave sa radom, da brinu o svojim radnicima. Predstavnci pojedinih zemalja su rekli da najveći deo komapnija neće da otpušta radmnike već da će da brine o njima. Mi smo zahvalni na tome i gledaćemo da stvorimo uslove, ne ugrožavajući zdravlje ljudi, za nastavak rada kompanija, kako bi gubici bili što niži“, naglasio je on.

Vučić je ukazao da je u proteklih deset godina priliv investicija iz Unije dostigao 10 milijardi evra, podvukavši da je od velikog značaa da se nastavi.

U skladu s tim, najavio je, dodatne pakete subvencija i podstrekavajućih mara za dolazak investitora iz EU.

"Imamo komparativne prednosti prema drugim zemljama“, podvukao je on.

Vučić je, u ime Srbije i njenih građana, izjavio saučešće svim zemljama EU zbog stradalih u okviru pandemije kovid 19. „Ljudi u Sbriji iskreno žale za svakim čovekom u EU, a naš solidarnost pokazivali smo u raznim situacijama. Veoma smo zahvalni na pažnji i verujemo da će ta solidarnost u budućnosti moći da bude još izraženija i još bolja nego što je bila u ovom periodu“, istakao je on.

Preneo je da je bilo reči i o politici proširenja, kao i da su jedni drugima zahvalili na odličnoj saradnji po pitanju repratrijacije, povratka naših građana u Srbiju, a njihovih u njihove zemlje, pretežno Er Srbijom, ali i porpuštanjem autobusa, čime smo pokazali da možemo da imamo dobru saradnju.

Rekao je veliko hvala članicama, posebno na izvanrednoj saradnji tokom pandemije.

Izrazio je zahvalnost na razgovorima sa liderima zemlaja EU, kao što su Mađarska, Slovenija, Hrvatska, Bugarska, ali i nemačkom kancelarkom Angelom Merkel i francuskim predsednikom Emanuelom Makronom, koji su, kako je podvukao, bili od izuzetnog značaja i značili veliko ohrabrenje za građane Srbije.

Preneo je da je razgovarao i sa guvernerom italijanske pokrajine Veneto Lukom Zajom, da je ponuđena podrška i tom regionu Italije u trenucima kada je to bilo teško i važno.

"Verujem da smo svojim ponašanjem u regionu pokazali da možemo da pružimo svoju solidarnost i pomoć i sa onima sa kojima ne razmenjujemo uvek najlepše reči", podvukao je on zahvalivši se i evropskom komesaru za proširenje Verhelju na izvanrednoj pomoći koju je pružao.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track