PREMINUO PRVI PREMIJER SRBIJE OD UVOĐENJA DEMOKRATSKOG SISTEMA: Akademik Dragutin Zelenović umro u Novom Sadu
Foto: Youtube Printscreen

Izabran na predlog slobodana Miloševića

PREMINUO PRVI PREMIJER SRBIJE OD UVOĐENJA DEMOKRATSKOG SISTEMA: Akademik Dragutin Zelenović umro u Novom Sadu

Politika -

Akademik Dragutin Zelenović, prvi premijer Srbije s početka višestranačkog sistema, preminuo je u Novom Sadu je u 92. godini.

Zelenović je bio redovni profesor i dekan Fakulteta tehničkih nauka, nekadašnji rektor Novosadskog univerziteta, dopisni član SANU, redovni profesor ECPD Univerziteta za mir Ujedinjenih nacija i bivši srpski premijer.

Dobitnik je Oktobarske nagrade grada Novog Sada, Nagrade za životno delo Pokrajinske vlade, Medalje zasluga za narod sa srebrnim zracima i Ordena rada drugog reda.

Ceo radni vek posvetio je nauci, a kao mladi inženjer učestvovao je u stvaranju novosadskog industrijskog buma i proboju Jugoalata na svetsko tržište.

Zelenović je rođen 1928. godine u Sirigu.

Srednju Tehničku školu završio je u Novom Sadu, diplomirao je na Mašinskom fakultetu u Beogradu, a doktorirao na Mašinskom fakultetu u Novom Sadu.

Na FTN-u je razvio i držao nastavu iz predmeta Projektovanje proizvodnih sistema, Upravljanje proizvodnim sistemima, Tehnologija organizacije industrijskih sistema, Efektivnost/pouzdanost sistema u mašinstvu i Inteligentno privređivanje.

Od 1975. do 1979. bio je dekan Fakulteta tehničkih nauka, a potom prorektor i rektor UNS-a krajem osamdesetih. Tokom tog perioda pripisuje mu se upravljanje projektima izgradnje zgrade Pravnog fakulteta, dela zgrade PMF-a, Asistentskog doma, Studentskog doma, glavnog trga u Kampusu Univerziteta, ...

Tokom kratke političke karijere, bio je predstavnik Vojvodine u predsedništvu SFRJ, a potom je početkom 1991. izabran za predsednika prve Vlade Republike Srbije na predlog Slobodana Miloševića. Nije uspeo da nametne svoj plan razvoja, pa je već u decembru iste godine podneo ostavku i vratio se obavezama na fakultetu.

U zvanje profesora Emeritusa izabran je 2006. godine. Tokom naučne karijere objavio je 26 stručnih knjiga i mnoštvo radova.

Mesto i vreme sahrane i komemoracije će biti naknadno javljeno.

(Kurir.rs / 021.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track