TUTNJI BEOGRADSKI BALKONSKI RAT: Terase kao bojno polje - aplauzi, zvižduci, lupnjava i na kraju - BAKLJE
Foto: Printscreen Twitter, Printscreen

TUTNJI BEOGRADSKI BALKONSKI RAT: Terase kao bojno polje - aplauzi, zvižduci, lupnjava i na kraju - BAKLJE

Politika -

Svojevrsni "balkonski rat", kako su ga nazvali korisnici društvenih mreža, odvijao se sinoć u Beogradu! Ulicama prestonice odzvanjali su zvuci kojima su Beograđani iskazivali potpuno različite stavove, a opet tako povezane u jednu temu - eidemiju koronavirusa! I smeštene u svega pola sata!

Najpre se, kao i već skoro mesec i po dana, tačno u 20 sati glavnim gradom sa terasa prolama aplauz građana kao znak zahvalnosti lekarima i medicinskom osoblju zbog borbe sa opakom bolešću i spasavanja ljudskih života.

Pet minuta kasnije, već tri dana unazad, opet buka, ali sa drugim ciljem - nezadovoljstvo dela građana zbog, kako tvrde inicijatori lupanja u šerpe, rigoroznih mera vlasti. Zvižduci, povici i udaranje u šerpe pokušavaju da nadjačaju i uguše aplauz kojim ogromna većina građana, mimo svake politike jer je tu i mesto nije, želi da izrazi zahvalnost istinskim herojima današnjice - medicinarima.

foto: Printscreen Tweet

Od sinoć "balkonski rat" se još više zahuktao, a terase i krovovi zgrada u pojedinim delovima prestonice i bukvalno su se usijale - u 20:30 usledilo je paljenje baklji, treštala je i muzika, a sa razglasa odzvanjalo "Đilase, lopove". A kako su beogradske terase od sinoć bukvalno pretvorene u bojno polje?

Posle već tradicionalnog gromoglasnog aplauza u 20 sati, na kakve su građani Beograda, ali brojnih drugih gradova u Srbiji već navikli, uslidili su povici, zvižduci i lupanje u šerpe i lonce kao svojevrsni otpor prema merama Vlade i Kriznog štaba. Akcija je dobila i simbolični naziv "Digni glas: Bukom protiv diktature".

foto: printscreen

Treći, ali ne i tiši, glas digli su građani koji traže da se stane na put političkim zloupotrebama u vreme kad ceo svet strahuje od opakog virusa. Akcija pod nazivom "Reci glasno ne" proširila se po mrežama, pozivajući sve pristalice te ideje da u 20:30 časova izađu na krovove i pale baklje.

Na mrežama su deljeni sinoćni snimci omladine iz raznih delova Beograda kako pale baklje, a na jednom od njih se vidi kako sa krovova i razglasa odzvanja: "Đolase lopove", što je političarima iz Saveza za Srbiju bio adut da za tu akciju optuže predstavnike vlasti.

Kurir.rs

Foto printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track