Najnovije vesti

MIODRAG LINTA: Tragično da za zločin u Dobrovoljačkoj niko nije odgovarao
Foto: Zorana Jevtić

zlikovac je još na slobodi

MIODRAG LINTA: Tragično da za zločin u Dobrovoljačkoj niko nije odgovarao

Politika
21:17h

BEOGRAD - Povodom 28. godišnjice zločina nad pripadnicima bivše Jugoslovenske narodne armije (JNA) u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu, predsednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Skupštine Srbije Miodrag Linta ocenio je danas da je tragično da za taj "svirep ratni zločin" niko nije odgovarao. Pripadnici tadašnje Armije BiH i muslimanskih paravojnih formacija napali su 2. i 3. maja 1992. kolonu JNA koja se povlačila iz Sarajeva.

"Tragična je činjenica da ni nakon 28 godina od krvavog zločina porodice žrtava nisu dobile odgovore ko je naredio i poubijao nevine mladiće, kao i zašto niko nije odgovarao za njihovo stradanje", naveo je Linta u pisanoj izjavi. Kako je kazao, u pitanju je samo jedan u nizu nekažnjenih ratnih zločina protiv srpskog naroda u Bosni i Hercegovini koji "nedvosmisleno govore o licemerju i porazu pravosuđa BiH, kao i Haškog tribunala i međunarodnog ratnog prava". "Pred očima međunarodne zajednice i uz garanciju mirovnih snaga UN, izvršen je mučki napad na kolonu JNA koja se mirno povlačila iz Sarajeva. Sve činjenice govore da su glavni krivici za tragične događaje u Dobrovoljačkoj visoki funkcioneri tadašnje Republike BiH", istakao je Linta.

Prema rečima Linte, bošnjački političari uporno promovišu lažni i ratnohuškački mit o Srbima kao agresorima i Bošnjacima kao jedinim žrtvama rata. Zbog toga, ocenio je, Bošnjaci nastoje da zataškaju ratni zločin u Dobrovoljačkoj i mnoge druge ratne zločine nad Srbima na način da se ne kažnjavaju zločinci iz reda njihovog naroda. "Kako sada stvari stoje, apsolutno je jasno da porodice srpskih žrtava neće dočekati pravdu pred pravosuđem BiH i da će bez aktivne uloge Tužilaštva Srbije mnogi zločini nad srpskim narodom u BiH i Hrvatskoj ostati nekažnjeni", zaključio je Linta.

(Kurir.rs / Tanjug)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...