DEBAKL BOJKOT-OPOZICIJE: Sergej prelomio, i Đilas u trci za Vračar i Stari grad
Ipak idu pred birače... Sergej Trifunović, Dragan Đilas i Zoran Živković, Foto: Kurir

Jasno: SZS IZLAZI NA IZBORE RAZJEDINJENO

DEBAKL BOJKOT-OPOZICIJE: Sergej prelomio, i Đilas u trci za Vračar i Stari grad

Politika -

Pozadina: Pojedini opozicioni lideri javno progovorili o neuspešnim pokušajima dogovora o izbornom nastupu, te otkrili koliko je od samog početka bilo neiskrenosti među njima

Bojkot-opozicija je i zvanično doživela debakl. Pokret slobodnih građana, čiji je lider Sergej Trifunović, juče je saopštio da izlazi na izbore, čime je samo povukao nogu da i ostali bojkotaši, kako oni u Savezu za Srbiju, tako i oni van njega, krenu u prestrojavanje za izborni nastup.

Prema našim saznanjima, lider SSP Dragan Đilas planira da učestvuje u trci za Stari grad i Vračar i za to će poturiti svog odanog saradnika Marka Bastaća. Osim lidera PSG Sergeja Trifunovića i Đilasa, naš izvor otkriva da je na poslednjem sastanku opozicije u četvrtak uveče i lider Dveri Boško Obradović zagovarao izlazak na izbore.

foto: Zorana Jevtić

Podeljeni

- Obradović je očigledno u kampanji i sprema se za izbore. Jedini koji su bezrezervno bili za bojkot su lider DS Zoran Lutovac i lider Narodne stranke Vuk Jeremić. Pokret Ne davimo Beograd hoće na lokalne izbore i verovatno će to biti u koaliciji sa PSG i udruženjem „1 od 5 miliona“ - kaže izvor Kurira.

Trifunović je najavio da će PSG na parlamentarne izbore izaći sam, a da je na lokalnom nivou moguće da bude na zajedničkoj listi sa „principijelnim“ strankama, a da to „sigurno neće biti SNS i SPS“. Kako je rekao, neće razgovarati ni sa Srbijom 21, Nenadom Čankom, Tatjanom Macurom...

foto: Filip Plavčić

Ništa od jedne liste

- Ja i danas nagovaram sve ljude iz SZS da idemo zajedno na jednu listu. Lokalni izbori su ono gde sam najviše uspeo da odem u pregovorima sa SZS, ali dalje od toga ne možemo da mrdnemo, to je kost koju ne mogu da progutaju... Mene niko dosad nije ubedio u to zašto je bojkot dobar - izjavio je Trifunović.

I Tadić, koji vodi Socijaldemokratsku stranku, priznaje da nema apsolutnog jedinstva među bojkotašima.

foto: Dragana Udovičić

- Predložio sam kompromisno rešenje da opozicija ujedinjena izađe na izbore na listi koja bi se zvala „Lista za bojkot“ i da se građanima jasno kaže da ta lista neće učestvovati u radu parlamenta, da će obustaviti rad poslanika. Znači, da se uzmu mandati, ali da se ne učestvuje i da novac koji se dobija na ime učešća u parlamentu bude obećan humanitarnim institucijama - objasnio je Tadić.

Lider Dosta je bilo Saša Radulović smatra da je PSG srušio bojkot, i to na nagovor Đilasa.

Inače, DS i Pokret slobodna Srbija, koji su osnovali bivši članovi PSG, sklopili su juče sporazum o zajedničkom akcionom delovanju. U saopštenju DS se navodi da je ovim sporazumom predviđena saradnja na polju ukrupnjavanja opozicione demokratske političke grupacije koja smatra da u Srbiji „nema uslova za održavanje slobodnih izbora“.

Radoslav Milojičić Kena

VREME ZA NOVO PREGRUPISAVANJE

foto: Nebojša Mandić

Kurir je već pisao o planu da Tadić na izbore povede listu ujedinjene DS, u kojoj bi bila i Nova stranka Zorana Živkovića.

- Neće se izborni uslovi promeniti tako što ćemo kukati i bežati sa megdana ili tako što ćemo praviti pobune sa 50 ljudi, koje su primerenije lošim navijačima provincijalnih fudbalskih klubova - poručio je juče Živković. Poslanik DS Radoslav Milojičić poručio je da je SZS pao na ispitu i da je vreme za novo političko pregrupisavanje. Milojičić je među onim demokratama koji su se otvoreno protivili ulasku DS u SZS i saradnji te stranke s Dverima.

Branko Radun

POLITIČKA TRGOVINA

foto: Media Centar

Politički analitičar Branko Radun kaže da su bojkotaši sada videli svoju šansu u nezadovoljstvu građana zbog vanrednog stanja. - Sergej te hoće, te neće na izbore. Mislim da malo trguje politički, i s vlasti i s opozicijom. Koliko vidim, i u SZS se lome. Đilas je za, dok se Jeremić protivi. Izlaskom na izbore oni svakako rizikuju da podele glasove. S druge strane pak oni sada vide svoju šansu među nezadovoljnim građanima - zaključuje Radun.

Kurir.rs/ I. Žigić - I. Kljajić Foto: Kurir

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track