POVERENICA BRANKICA JANKOVIĆ O IZBORIMA: Tolerancija prema političkim neistomišljenicima
Foto: Zorana Jevtić

POŠTUJTE ZAKONE

POVERENICA BRANKICA JANKOVIĆ O IZBORIMA: Tolerancija prema političkim neistomišljenicima

Politika -

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković danas je povodom nastavka izborne kampanje podsetila sve učesnike u izbornom procesu uključujući i medije, da poštuju zakone i odredbe Ustava Srbije i pokažu toleranciju prema političkim neistomišljenicima.

U saopštenju dostavljenom medijima ona je naglasila važnost poštovanja Zakona o zabrani diskriminacije koji između ostalog zabranjuje govor mržnje, izazivanje nacionalne, verske i svake druge netrpeljivosti, ali i uvredljivo, uznemiravajuće i ponižavajuće postupanje, kao i širenje stereotipa i predrasuda prema bilo kojoj društvenoj grupi.

"Nedopustive su diskriminatorne, omalovažavajuće, šovinističke, uvredljive, ponižavajuće, uznemiravajuće, seksističke i mizogine izjave i poruke, kao i širenje stereotipa i predrasuda, a sve ovo naročito se odnosi na porodice i decu svih političkih aktera", naglašava Janković.

Jednako postupanje i ravnopravnost su opšti minimalni standardi ponašanja i njihovo kršenje se ne može opravdavati kao izražavanje ličnog mišljenja, ili čak, kao briga za ljudska prava, ističe Janković.

Poverenica podseća da su zabrana diskriminacije i težnja ka suštinskoj ravnopravnosti kamen temeljac svih demokratskih država, a da izborne kampanje predstavljaju ključni test stvarne posvećenosti ovim vrednostima.

Političke stranke, kandidati, ali i mediji i novinari moraju se u svojim programima, kampanjama i izveštavanju uzdržavati od upotrebe diskriminatornog jezika, govora mržnje, omalovažavanja, kao i izražavanja ili podržavanja ideja koje su ponižavajuće za grupe osoba na osnovu njihove nacionalne pripadnosti, etničkog porekla, religije, pola, starosnog doba, seksualne orijentacije i drugih ličnih svojstava, poručila je Janković.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track