EU I AMERIKA ZA IZLAZAK NA BIRALIŠTA: Stranci digli ruke od Saveza za Srbiju i bojkota izbora
Foto: Ana Paunković

Jasni

EU I AMERIKA ZA IZLAZAK NA BIRALIŠTA: Stranci digli ruke od Saveza za Srbiju i bojkota izbora

Politika -

Bez podrške Tanja Fajon, Vladimir Bilčik i Entoni Godfri kazali da su protiv ideje dela opozicije da ne izađe pred birače 21. juna

Zapad i Evropska unija definitivno su digli ruke od Saveza za Srbiju (SZS), a potvrda toga je činjenica da više ne podržavaju odluku tog dela opozicije da bojkotuje predstojeće izbore 21. juna.

Tako je predsedavajuća delegacije Evropskog parlamenta za saradnju sa Srbijom Tanja Fajon, koja je prethodnih meseci često bila uz opoziciju, kazala da na izbore treba izaći.

Loša opcija

- Kada bi ja trebalo da odlučim kao opozicioni političar, moja odluka bila bi da je uvek bolje da izađem na izbore i podelim svoj glas sa ljudima i postignem što bolji rezultat i ujedinim se kao opozicija - poručila je Fajonova. Ranije je i izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik takođe poručio da bojkot izbora i demokratskih institucija, koliko god situacija bila teška, nije opcija.

foto: Beta/ Miloš Miškov

Ovim povodom juče se oglasio i ambasador SAD u Srbiji Entoni Godfri, koji je rekao da je zbog demokratije važno izaći na izbore.

- Svi treba da izađu na izbore 21. juna jer je veoma važno da svi različiti pogledi i stavovi budu izraženi i predstavljeni u sledećem sazivu srpskog parlamenta. Cilj Srbije je članstvo u EU, i SAD u potpunosti podržavaju da nastavi da se razvija i postane prosperitetna zemlja sa razvijenim idealima demokratije kao što su demokratske institucije, da vlada mir u zemlji i da se razvija trgovina sa susedima. Najbolji način za razvoj demokratije u Srbiji upravo je izlazak na izbore - istakao je Godfri za TV Prva.

Bez osnova

Karijerni diplomata Zoran Milivojević ocenjuje za Kurir da zalaganje za bojkot izbora nema osnova. Podseća da u skorije vreme nijedni izbori nisu bili osporeni:

- Poruke iz međunarodne zajednice potpuno su logične i jasne, a izjava američkog ambasadora mi je skroz na mestu. Na vlast se utiče preko izbora, to je jedini demokratski način, a Srbija više nije ona iz ranijih godina, ima određenu poziciju i reakcije iz inostranstva takođe pokazuju da je pozicija zemlje ojačana.

Kurir.rs/ I. Žigić Foto: Ana Paunković

POLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track