OVAKO SU PRODAVALI ZEMLJU: CIA u Mađarskoj obučavala srpsku opoziciju, Žarko Korać priznao da su se plašili RUSA!
Ilustracija, Foto: Dragana Udovičić

svedočenje

OVAKO SU PRODAVALI ZEMLJU: CIA u Mađarskoj obučavala srpsku opoziciju, Žarko Korać priznao da su se plašili RUSA!

Politika -

U upravo objavljenoj knjizi „Služba“ (u izdanju „Lagune“), nekadašnji zamenik direktora BIA Goran Živaljević, kojeg je na to mesto 2003. postavio Đinđić otrkio je brojne šokantne detalje, koji osvetljavaju mnoge detalje iz prelomnih godina srpske istorije, krajem 90-tih i početkom 2000-tih.

U ovoj knjizi se između ostalog, govori i o ogromnom uticaju koji su strane obaveštajne službe imale u Srbiji posle rušenja MIloševića.

Živaljević je u svojoj knjizi dao i jedan vrlo slikovit primer, kada je posle razgovora sa Žarkom Koraćem, bivšim potpredsednikom Vlade, saznao kako su operativci CIA-e spremali srpske opozicionare u Budimpešti.

- Jednom prilikom, dok čekamo na razgovor kod premijera, društvo nam pravi potpredsednik vlade, profesor Žarko Korać, simpatičan i blag čovek, koji nam ushićeno opisuje kako su oni pre 5. oktobra išli na sastanke sa CIA u Mađarsku, naveo je Živaljević u knjizi i dodao:

- S tim da su više voleli odlazak u Budimpeštu nego u Segedin, jer su od Amerikanaca dobili podatak da mi iz Službe možemo tehnički pokriti susrete u Segedinu, pa im je Budimpešta delovala sigurnije. Tamo su, kako on opisuje, malo više zazirali od ruske službe, ali su bar bili van našeg domašaja. Ne mogu da verujem šta slušam od potpredsednika svoje vlade, napisao je Živaljević.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track